Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Для абонентів Київстару став недоступним нацроумінг – що відбувається

Абоненти мобільного оператора повністю залишилися без зв’язку, оскільки не можуть скористатися національним роумінгом

Фото: sota.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Абоненти Київстару не можуть підключитися до іншого оператора

Фото: sota.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які користуються SIM-картою Київстару, не можуть переключитися на іншого мобільного оператора. Для них послуга національного роумінгу недоступна через серйозний збій.

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації виданню hromadske.

Вранці 12 грудня повністю зник зв'язок в абонентів Київстару. Люди почали скаржитися на проблеми, після чого мобільний оператор офіційно звернувся до клієнтів із повідомленням про масштабний збій. Так само не працює сайт Київстару.

В таких випадках абоненти мають змогу скористатися внутрішнім роумінгом і швидко підключитися до іншого доступного на території України мобільного оператора, отримуючи телекомунікаційні послуги за звичним для себе тарифом. Але проблеми зі зв’язком вплинули на інші сервіси.

"Нацроумінг не працює через те, що мережа "Київстару" не може передати інформацію про своїх абонентів мережам інших операторів внаслідок загального технічного збою", – зауважили в Мінцифрі.

Там наголосили, що проблема тимчасова, і залишається лише чекати, поки фахівці відновлять надання послуг клієнтам. Як тільки поточна проблема буде вирішена, відбудеться обговорення з усіма компаніями мобільного зв’язку України щодо подальшого захисту від аналогічних ситуацій.

За словами віцепрем'єр-міністра України Олександра Кубракова, компанія зможе подолати кризу орієнтовно за 4-5 годин.

Як працює послуга нацроумінгу

Підключення до мережі іншого оператора може відбуватися автоматично, як у випадку з lifecell, або вручну. Алгоритм дій простій, але відрізняється залежно від операційної системи смартфона. Для самостійного налаштування на телефонах Android необхідно:

  • зайти в "Налаштування" та обрати пункт "Мобільна мережа";
  • вимкнути автоматичний вибір оператора, що призведе до пошуку доступної мережі;
  • у списку виберіть Київстар, Vodafone або Lifecell, залежно від потреби.

Для власників iPhone технології схожа, але потрібно зайти в меню "Параметри" та клікнути по опції "Стільниковий зв’язок". Далі треба активувати пункт "Вибір мережі", повторивши дії попередньої інструкції.

Варто зауважити, що при виникненні проблем необхідно регулярно перевіряти, чи не з’явився зв'язок у вашого мобільного оператора, адже перехід на іншого створює додаткове навантаження. Абонентам рекомендують тимчасово відмовитися від автозавантаження в месенджерах, а також радять заборонити додаткам, які функціонують у фоновому режимі, використовувати трафік.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Київстар попередив абонентів про зміни та розповідав, до чого готуватися з 1 грудня. Також ми повідомляли, що Київстар покращив умови кількох тарифів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.