Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Постачальника аптечок для ЗСУ звинуватили у співпраці з Росією – деталі гучного скандалу

Розберімося, чому СБУ повідомила власнику єдиного в Україні виробника аптечок для ЗСУ про підозру в держзраді

Фото: СБУ, Андрій Острогруд/Facebook. Колаж: Pro Гроші

В компанію "Київгума" навідалися представники СБУ з обшуками

Фото: СБУ, Андрій Острогруд/Facebook. Колаж: Pro Гроші

4 січня 2024 року Служба безпеки України навідалася з обшуками до підприємства "Київгума". Це компанія, що виробляє понад 4 000 найменувань продукції з силікону, ПВХ, латексу тощо. Вона зайняла нішу єдиного в державі виробника аптечок для потреб Збройних сил України, постачаючи на фронт сотні тисяч екземплярів. Але статус не завадив СБУ вручити підозру одному з власників компанії у державній зраді.

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися, що сталося та чому Київгума опинилася в центрі скандалу.

Зміст
1.Що відомо про ТОВ "Київгума"
2.Позиція СБУ щодо Київгуми
3.Яка офіційна відповідь підприємства
4.Тиск на бізнес в умовах війни
5.Маніфесті 42 звернувся до Зеленського

Що відомо про ТОВ "Київгума"

Підприємство з’явилося в далекому 1930 році під назвою "Київкаучук" та розміщувало виробничі потужності у столиці. Теперішню назву затвердили відносно недавно – у 1994 році. А 10 років тому компанія переїхала з Києва у Бровари, де і перебуває дотепер.

Фірмою керують Андрій Острогруд, Антон Кравець і Роман Кравець, їхні частки як бенефіціарних власників становлять 20%, 40% та 40% відповідно.

Керівництво підприємства "Київгума"
Керівництво підприємства "Київгума"
Фото: YouControl

Київгума займається повним циклом виробництва медичної продукції та товарів для дітей, засобів індивідуального захисту, предметів для дому, побуту і навіть домашніх тварин. Окрім території України підприємство також реалізує товари у 28 державах світу, плюс виготовляє речі під чужим брендом для подальшого перепродажу в Європі.

 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот

Продукція, яку виготовляє Київгума

Фото: скриншот

Продукція, яку виготовляє Київгума

Фото: скриншот

Позиція СБУ щодо Київгуми

На офіційному сайті Служби безпеки України з’явилася інформація про обшуки в одному з підприємств на Київщині. Назву пресслужба не уточнила, втім конкретизувала, що мова про виробника товарів із гуми та пластмаси, у тому числі для військового спорядження.

Власник отримав підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Йому інкримінували продаж засобів тактичної медицини, зокрема, джгутів і бинтів, одній з країн Європи, яка поставляла речі Росії.

"Протягом 2022-2023 років ділки переправили до рф декілька партій на загальну суму на понад 40 млн гривень. Нелегальний маршрут пролягав через європейську країну, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС. Але після одержання продукції іноземна структура відправляла вироби в Росію", – йдеться у повідомленні СБУ.

Там уточнили, що медзасоби отримували російські війська, використовуючи на полі бою та у шпиталях. Докази злочину нібито знайшли у мобільних телефонах, комп’ютерах і документах за адресами проживання фігурантів справи та в офісах компанії.

Якщо провину доведуть, власнику Київгуми загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. Але наразі триває розслідування для виявлення всіх обставин злочину.

 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ

СБУ провела обшуки в компанії "Київгума"

Фото: СБУ

СБУ провела обшуки в компанії "Київгума"

Фото: СБУ

СБУ провела обшуки в компанії "Київгума"

Фото: СБУ

СБУ провела обшуки в компанії "Київгума"

Фото: СБУ

СБУ провела обшуки в компанії "Київгума"

Фото: СБУ

СБУ провела обшуки в компанії "Київгума"

Фото: СБУ

Яка офіційна відповідь підприємства

Андрій Острогруд повідомив на особистій сторінці в Facebook деякі деталі скандалу. Обшуки провели в головному офісі Київгуми та дочірніх компаніях, а також у засновників. Це призвело до блокування роботи підприємства та змусило громадський рух "Маніфест 42" звернутися до президента Володимира Зеленського з закликом притягнути винуватців до відповідальності.

За словами генерального директора фірми, дії Служби безпеки більше нагадують чергове замовлення, ніж реальне розслідування. Адже Київгума одразу після початку повномасштабного вторгнення припинила співпрацю з Росією, не здійснивши жодної поставки на територію країни-агресорки.

Що стосується виготовлення товарів під чужим брендом і подальшого перепродажу, то історія лише частково правдива. Дійсно, Київгума десятки років співпрацює з естонськими та швейцарськими компаніями, виробляючи продукцію під їхніми назвами, але це розповсюджена практика для всього світу.

"Завжди їм поставляли ці ж позиції (медицина, дитячі вироби)! Тому звинувачувати нас в "хитрих схемах" не варто, все можна побачити в податковій та митниці, глянувши історію поставок", – зауважив Острогруд.

Він додав, що серед реалізованих товарів – гумові грілки, медична клейона, спринцівки, напальники, соски та пустушки для дітей. А так звана "тактика" – це бинти, які використовуються в побуті. Їх понад 70 років продають тисячам компаній і приватних осіб.

Гендиректор підприємства пообіцяв надати докази невинуватості та спростувати всі підстави відкриття кримінальної справи. Що цікаво, судові ухвали датовані ще 22 грудня 2023 року, обшуки ж почалися тільки 4 січня. І взагалі, скандал навколо Київгуми та СБУ має глибоке коріння, яке можна прослідкувати ще з 2021 року.

Тиск на бізнес в умовах війни

У 2021 році Київгуму звинуватили в постачанні Укрзалізниці партії гумових прокладок для рейкових колій, яка не відповідала стандартам якості. Це нібито могло призвести до аварій рухомого складу під час пасажирських перевезень. Було відкрите кримінальне провадження №761/30913/21, про що керівництво підприємства дізналося лише 10 вересня 2021 року, коли на територію фірми прийшла слідча група для огляду документації.

Що цікаво, Укрзалізниці навіть довелося направити офіційного листа, в якому йшлося про належну якість продукції Київгуми та відсутність зафіксованих випадків поломок з 2019 року. Це стало черговим доказом замовного характеру переслідування.

Лист Укрзалізниці про якість продукції Київгуми
Лист Укрзалізниці про якість продукції Київгуми
Фото: borg.expert

На цьому історія не закінчилася. Вже 27 травня 2022 року Андрію Острогруду вручили повістку на допит в якості свідка по справі. Але під час допиту єдине, що робив слідчий, це "заповнив у протокол анкетні дані", не поставивши жодного питання щодо діяльності та не надавши доступу до матеріалів кримінального провадження.

Повістка гендиректору Київгуми на допит
Повістка гендиректору Київгуми на допит
Фото: borg.expert

Маніфесті 42 звернувся до Зеленського

Одним із ініціаторів створення громадського руху є Андрій Острогруд. Діяльність Маніфесту 42 спрямована на дослідження ознак злочинів, пов’язаних із порушенням статті 42 Конституції України, а саме тиску на бізнес з боку тилових силовиків.

Організація навіть оприлюднила реєстр, куди входять 17 суддів і співробітників прокуратури. Це люди, які "зловживали владою з метою тиску на підприємців та які вирішили збагачуватися шляхом інструментів корупційного впливу".

Після обшуків СБУ та підозри у держзраді, Маніфест 42 звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням розібратися у неправомірному блокуванні діяльності Київгуми. Спілка закликала очільника держави притягнути до відповідальності всіх осіб, причетних до перешкоджання роботи компанії.

Нагадаємо, громадський рух ще раніше попереджав Офіс президента про тиск з боку силових структур. Зокрема, на комунікаційній платформі заступника голови ОП Ростислава Шурми.


Варто додати, що попри складні обставини ТОВ "Київгума" продовжує працювати та допомагати військовим, забезпечуючи їх необхідними медичними виробами. А кримінальна справа стосовно постачання товарів в Росію оточена великими знаками питання, враховуючи, що беззаперечних доказів СБУ не надала. Будемо слідкувати за ситуацією та побачимо, як закінчиться для Київгуми чергова спроба удару по репутації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у податківців можуть виникнути питання та розповідав, як правильно заповнити декларацію з ренти. Також ми повідомляли, що відомо про бізнесмена зі Львова, який обікрав ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.