Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Скоро усе зміниться: українцям пообіцяли важливе нововведення у "Дії"

Розповідаємо, над якими змінами наразі працюють у Кабінеті міністрів та кому сподобаються нововведення

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

"Дія.Підпис" стане доступним для юридичних осіб

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Електронний підпис вже давно став звичним явищем для багатьох українців. Його використовують, коли потрібно підписати якісь документи або скористатися електронними сервісами. Тим часом в Україні планують створити сервіс, завдяки якому юридичні особи зможуть віддалено отримувати "Дія. Підпис".

Про це йдеться на Урядовому порталі.

Зазначається, зокрема, що "Дія.Підпис" — це найзахищеніший електронний підпис, який активується за лічені секунди у застосунку "Дія".

"Тож можна забути про ручки, папери та ксерокси та підписувати всі необхідні документи онлайн. А ще "Дія.Підпис" можна використовувати для авторизації на платформах та в застосунках", — йдеться у повідомленні.

Водночас у Міністерстві цифрової трансформації розповіли, що сервісом "Дія. Підпис" незабаром зможуть користуватися не тільки фізособи, а й юрособи.

"Вони зможуть генерувати "Дія.Підпис" у застосунку "Дія" попри воєнний стан в Україні. Вести бізнес стане ще простіше, а ще зміни пришвидшать процес процеси та зроблять більш прозорими дії підприємців", — пояснили у міністерстві.

Наразі про терміни запуску сервісу не повідомляється.

Українські електронні підписи в Євросоюзі

У 2023 році Україна першою країною, яка не перебуваючи в організації, потрапила до довірчого списку Європейського Союзу. Відтоді українські електронні підписи та печатки на цифрових документах можуть перевіряти та підтверджувати в країнах ЄС.

Відповідно, громадяни України за кордоном можуть:

  • ставити підпис під європейськими контрактами;
  • підписувати документи та заяви за допомогою "Дія.Підпис-EU".

Де не можна використовувати паспорт у "Дії"

Як виявилося, з електронним документом не працюють українські нотаріуси. Усе тому, що е-паспортам не надали статус електронного документа. Тому, відповідно до Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" е-паспорт – це лише електронне відображення інформації.

Раніше ми писали, яку соціальну допомогу у "Дії" можуть оформити українці. Також ми писали, які зміни відбудуться на українському ринку праці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.