Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні зросуть податки у 2024 році: про що домовилися влада та МВФ

Пояснюємо, як зміняться деякі податки в Україні у 2024 році та для чого потрібні ці зміни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Влада планує підвищити податки у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні у 2024 році планують збільшити доходи до державного бюджету шляхом додаткових надходжень від військових, акцизних зборів. Також планується, що бюджет поповнюватиметься завдяки щомісячної сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємствами.

Так, у відповідь на інформаційний запит агентства Інтерфакс-Україна, у Міністерстві фінансів повідомили, що ставки податків в Україні підвищать.

"Пропозиції включають мінімальні підвищення ставок (переважно на рівень від 0,1% до 1,5%)", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наприкінці 2023 року українська влада та представники Міжнародного валютного фонду створили робочу групу, яка напрацювала пропозиції щодо короткострокових заходів, аби підвищити доходи країни у 2024 році. План передбачає, що додаткові надходження становитимуть не менше ніж 0,5% ВВП, або 44,2 мільярда гривень

Водночас зміни у сплаті військового збору передбачені для юридичних осіб платників податку на прибуток підприємств і платників єдиного податку третьої та четвертої груп. Також зміни торкнуться фізосіб платників єдиного податку першої, другої, третьої та четвертої груп. Також додатковий військовий збір, ймовірно, торкнеться:

  • тих, хто купує банківські метали у банках та легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні;
  • тих, хто продає нерухомість;
  • роздрібних продавців ювелірними виробами із золота, платини та дорогоцінного каміння;
  • операторів стільникового зв'язку, що надають будь-які послуги мобільного зв'язку.

"Пропозиції також включають приведення акцизного податку на паливо у відповідність з мінімальними стандартами ЄС, введення акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з додаванням цукру або інших підсолоджувальних або ароматичних речовин", — підкреслили у Мінфіні.

Податкова реформа в Україні, яку планують запровадити після перемоги у війні з Росією

За словами очільника парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, після війни в Україні, ймовірно, запровадять прогресивну шкалу для оподаткування доходів фізичних осіб.

Але, як пояснив політик, зараз важко спрогнозувати, коли саме відбудуться зміни, оскільки влада ще не завершила перший етап — діджиталізація та антикорупційні заходи в податкових і митних органах.

Запровадити прогресивну шкалу нам допоможе успішний досвід Сполучених Штатів та деяких європейських країн, де тепер відсутня єдина ставка податку.

Раніше ми писали про міста, які принесли найбільше прибутку до місцевих бюджетів. Також ми розповідали, який додатковий податок можуть запровадити в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.