Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ажіотаж на валюту відновиться? Який курс долара в банках та обмінниках 15 січня

З кінця 2023 року, коли офіційний курс долара почав стрімко рости, показники вперше зазнали падіння

Фото: УНІАН, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

В Україні банки та обмінники оновили курс долара після вихідних

Фото: УНІАН, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Валютні "гойдалки" давно стали буденністю для українців, відколи Національний банк відпустив офіційний курс гривні до долара. Відтоді кожного дня показники змінюються, то піднімаючись до чергового максимуму, то несподівано опускаючись. Відповідно до цього реагує готівковий ринок, бо в обмінниках спостерігають копійчані коливання.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Офіційний курс долара від Нацбанку

Він почав падати з 10 на 11 січня, причому зміна показників досить відчутна, що сталося вперше з кінця грудня 2023 року. Активне підвищення курсу зупинилося, тепер регулятор поступово повертає попередні значення. Щоправда, невідомо, коли вектор руху знову оновиться та спрямується в протилежний бік.

Станом на 15 січня НБУ розрахував офіційний курс гривні до долара на рівні 37,83 грн.

Коливання офіційного курсу гривні до долара від НБУ
Коливання офіційного курсу гривні до долара від НБУ
Фото: НБУ

Курс долара в обмінниках

Обмінні пункти реагують на офіційний курс, тож встановлюють показники відповідно. Оскільки американська валюта почала дешевшати, українці можуть купити її за більш вигідною ціною. Але зворотній обмін принесе менше національної валюти, хоча різниця між курсом 12 січня становить лише 2 копійки. Станом на понеділок обмінники пропонують такі показники:

  • купівля – 38,79 грн/дол.;
  • продаж – 38,89 грн/дол.

Динаміка руху курсу долара в обмінниках за тиждень
Динаміка руху курсу долара в обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

Курс долара в банках України

Фінансові установи також знизили курсові значення. У продажу різниця досягла 10 копійок, у купівлі – 8 копійок. У місячному діапазоні здешевлення почалося після 10 січня, а до того банки плавно піднімали показники, враховуючи рішення НБУ щодо офіційного курсу. Станом на ранок, 15 січня, українці можуть здійснити обмін валюти, скориставшись таким курсом:

  • купівля – 38,20 грн/дол.;
  • продаж – 38,90 грн/дол.

Зміна курсових показників у банках протягом місяця
Зміна курсових показників у банках протягом місяця
Фото: Мінфін

Що буде з курсом долара цього тижня

Раніше журналісти Pro Гроші поспілкувалися з доктором економічних наук Олексієм Плотніковим і дізналися, чого очікувати від валютного ринку в період з 15 по 21 січня. Тривалий час американська валюта помірно дорожчала, тоді як за останні кілька днів показники впали до рівня 38 грн і нижче. Постає питання, чи затримається тенденція надовго, або ж це лише короткострокова ситуація.

На думку експерта, радикальних змін цього тижня не станеться. Вірогідно, що курс долара залишатиметься на поточному рівні, демонструючи копійчані коливання в обидві сторони. Хіба що Національний банк вирішить різко оновити офіційну вартість іноземної валюти, а це вплине на обмінники та чорний ринок.

Звісно, не варто забувати про значення міжнародної фінансової підтримки в контексті впливу на всю економіку України.

"Ми очікуємо позитивні новини від Сполучених Штатів Америки та Європи. Я думаю, це певною мірою вгамує ажіотаж, який виник на готівковому ринку", – зауважив Плотніков.

Іншими словами, суттєвого покращення чи погіршення не передбачається, що свідчить про стабілізацію валютного ринку та успішність дій Національного банку стосовно регулювання курсу долара.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що стрімке падіння долара триває та розповідав, що відбувалося з курсом того тижня. Також ми повідомляли, як російські атаки впливають на курс долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.