Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Стрімке падіння долара триває? Що відбувалося з курсом цього тижня

Пропонуємо дізнатися, які коливання курсу американського долара відбувалися впродовж з 8 по 14 січня

Фото: УНІАН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На цьому тижні курс долара продемонстрував різке зниження

Фото: УНІАН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок на цьому тижні продемонстрував незвичайну тенденцію. Очікувалося, що після досягнення рекордного офіційного курсу долара, іноземна валюта буде дорожчати й надалі. Проте відбувалася зовсім інша тенденція.

Редакція сайту Pro Гроші ґрунтуючись на даних Національного банку України (НБУ) пропонує дізнатися, що відбулося з курсом долара на цьому тижні.

Які зміни відбулися на валютному ринку


Другий тиждень 2024 року розпочався зі вже стандартного зростання курсу долара. Пік відбувся у вівторок 9 січня. Тоді в обмінниках пропонували середній курс купівлі на рівні 39,21 гривні за 1 долара, а продажу – 39,35 гривні за 1 долар. А ось в банках тоді встановили такі курсові показники:

  • купівля – 38,50 гривень за 1 долара;
  • продаж – 39,30 гривень за 1 долар.

При цьому зазначимо, що тоді офіційний курс долара становив 38,19 гривні за 1 долар. На наступний день Національний банк України скорегував вартість іноземної валюти у бік зростання. Тоді курс долара був на рівні 38,22 гривні, що стало рекордним показником.

Очікувалося, що дії регулятора вплинуть на вартість американської валюти у фінансових установах, і там також зросте курс. Проте, насправді відбулося зовсім інша тенденція. У середу, 10 січня, спостерігалося здешевлення долара. Найбільші курсові зміни внесли обмінники, тоді вони пропонували своїм клієнтам такий курс:

  • купівля – 39,09 гривень за 1 долара;
  • продаж – 39,22 гривні за 1 долар.

Вже у наступні дні іноземна валюта продовжила дешевшати як на офіційному рівні, так і на готівковому ринку. Перед вихідними, 12 січня, Нацбанк різко знизив курс долара до 37,99 гривні за 1 долар, що на 20 копійок менше ніж 11 січня.

У вихідні дні долара також дешевшав. 14 січня в банках пропонували українцям здійснювати обмін валют за таким курсом:

  • купівля – 38,30 гривень за 1 долара;
  • продаж – 38,90 гривень за 1 долар.

В обмінниках курс продажу долара також продовжив знижуватися і становив 38,89 гривні за 1 долар. Водночас курс купівлі зріс до 38,80 гривень за долар, що є приємною новиною для клієнтів фінансових установ.

Що буде відбуватися з курсом долара наступного тижня


Український валютний ринок тривалий час демонстрував зростання курсу іноземної валюти, але цього тижня відбулася несподівана тенденція – долар подешевшав, особливо в останній день тижня. Тому редакція сайту Pro Гроші запитала економіста Олексія Плотнікова щодо майбутнього курсу долара.

Експерт вважає, що з 15 по 21 січня українцям слід не очікувати різких змін на валютному ринку. За його словами, ситуація ймовірно залишиться стабільною, якщо Національний банк України не змінить офіційну вартість долара. В іншому випадку можливі зміни в обмінних пунктах та на чорному ринку.

Плотніков вказав, що позитивні новини від Сполучених Штатів Америки та Європи можуть пом'якшити ажіотаж на ринку. Проте, щодо можливого покращення в обмінному плані, економіст виражає обережність і не передбачає значущого покращення.

Раніше ми повідомляли, чи поверне НБУ фіксований курс долара. Також пропонуємо дізнатися, як російські атаки впливають на курс долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.