Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Обмінники "луснуть" від черг? Що буде з курсом долара та євро в лютому

Разом з експертом розбиралися, що впливатиме на курсоутворення іноземних валют протягом останнього місяця зими та чого чекати українцям

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара та євро може піддатися змінам в лютому

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Валютний ринок майже щодня зазнає змін, у зв'язку з цим люди часто задумуються над тим, чи варто стрімголов бігти в обмінники та скуповувати валюту. Тому курсові показники долара та євро часто викликають в українців безліч питань, зокрема, яка з цих валют наразі є найстабільнішою для збереження заощаджень.

Загалом, на курсоутворення впливає кілька важливих чинників, які можуть спровокувати коливання показників на валютному ринку як в бік зменшення, так і в бік зростання.

Про те, що відбуватиметься з курсом іноземних валют в лютому та які існують ризики для долара та євро сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Зміст
1.Що буде з курсом долара та євро в лютому
2.Що впливатиме на курсоутворення іноземних валют
3.Які є ризики для долара та євро в лютому
4.Яка валюта наразі є найстабільнішою
5.Чи може долар різко змінити курс в лютому
6.Чи варто зараз терміново міняти долари

Що буде з курсом долара та євро в лютому


Насправді спрогнозувати курс цих валют в останній місяць зими досить важко, тому що існують певні фактори, які наразі невизначені для України.

Поки що ми не розуміємо, що буде із зовнішньою фінансовою допомогою від Конгресу та Єврокомісії, яким буде попит та пропозиція на валютному ринку тощо. Також не зрозуміло, як розвиватимуться події на лінії фронту.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Якщо всі ці фактори будуть сприятливими для України, то, скоріш за все, курсові показники долара та євро залишаться на тому ж рівні, що й зараз, або будуть трохи м'якшими для гривні.

В іншому випадку українці зможуть спостерігати певні коливання в напрямку здорожчання іноземних валют на ринку.

Що впливатиме на курсоутворення іноземних валют


Існують певні конкретні чинники, які матимуть вплив на курс іноземних валют протягом лютого. Йдеться про:

  • грошову допомогу від США та Єврокомісії;
  • події, які відбуваються на лінії фронту;
  • попит на валюту.

Якщо не буде фінансової допомоги, або вона буде загальмована, можливо, Україна вдасться до друкування грошей. А друкування грошей – це інфляція, девальвація національної валюти тощо.

Тобто, як наслідок можуть з'явитися такі несприятливі чинники, які безперечно впливатимуть на курс валют.

Які є ризики для долара та євро в лютому


Серед ризиків, які можуть негативно вплинути на стан валютного ринку в останній місяць зими, насамперед потрібно відзначити ненадання грошової допомоги від міжнародних партнерів.

Також варто звернути увагу на те, що грантів стає все менше. Наприклад, Україна домовилася з Польщею про постачання зброї у кредит, а це навантаження на зовнішній борг, яке безперечно впливає на курсоутворення гривні.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чому ми говоримо саме про такі ризики? Тому що наразі від отримання зовнішньої фінансової допомоги залежить загальний стан валютного ринку України.

Яка валюта наразі є найстабільнішою


Насправді долар та євро живуть "своїм життям", вони один до одного котуються, вони мають відповідний курс один до одного тощо. Але все залежить від того, як почуває себе економіка Сполучених Штатів, економіка Євросоюзу, які там є чинники регулювання починаючи зі ставки рефінансування, завершуючи дефіцитом бюджету.

Якщо говорити про те, яка валюта зараз є найстабільнішою, то американський долар США відчуває себе краще, ніж євро, але знову ж таки, у них своє життя, вони не пов'язані з Україною.

Чи може долар різко змінити курс в лютому


Курсові "стрибки" долара до євро навряд чи спостерігатимуться протягом останнього місяця зими, оскільки там ситуація більше передбачувана.

Щодо коливань долара до гривні – це можливо, але знову ж таки, курс американської національної валюти може "стрибати", якщо для України з'являться несприятливі чинники.

В цілому ситуація на валютному ринку наразі залежить від тих головних чинників, які мають вплив на курсоутворення.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи варто зараз терміново міняти долари


Те повільне здешевшання американського долара, яке наразі спостерігається на валютному ринку, є несуттєвим для тих обсягів, які мають пересічні громадяни.

Наприклад, якщо комерційний банк буде міняти мільйони доларів, то у такому випадку можна щось "виграти" або, навпаки, втратити. Однак, для пересічного українця це точно не є тим моментом, коли треба виходити на ринок та терміново купувати або продавати валюту.

Раніше ми розповідали, чи буде в Україні курс долара понад 40 грн. Також ми писали, що буде з валютним ринком України у 2024 році. Більше про курс іноземних валют читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.