Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни на продукти вдарять по гаманцю? Яких змін чекати у 2024 році

Експерт розповів про фактори, які впливатимуть на перегляд цін у наступному році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, як зміняться ціни в Україні у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні постійно відбувається перегляд цін на товари та послуги, і, зазвичай, вони ростуть. З особливим інтересом громадяни спостерігають за цією динамікою, перед Новим роком, прагнучи зрозуміти, що їх чекає в наступному 2024 році.

Редакція сайту Pro Гроші запитала в учасника Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, що буде відбуватися з цінами на продукти у 2024 році.

За словами Олега Пендзина, фінансування міжнародних партнерів буде визначальним фактором для економічної ситуації в Україні. Він вказав на те, що у випадку, якщо в січні 2024 року наша країна не отримає необхідну грошову підтримку для соціальних видатків, державі доведеться вдатися до механізмів, які були використані у 2022 році, а саме друкування грошей.

Попереджаючи про можливі наслідки, експерт вказав, що такий крок може викликати подібні до тих, що спостерігалися у 2022 році. Тоді інфляція сягала 27%, а вартість американського долара стрімко зросла з 26 гривень до 40 гривень. За його словами, це також вплине на цінову динаміку продуктів.

"І тоді питання, які продукти будуть зростати в ціні, а які ні – не буде мати жодного сенсу. Оскільки це відбуватиметься просто тому, що будуть надруковані додаткові гроші, з яких виплачуватимуться соціальні видатки, адже інших джерел надходження грошей не буде", – зазначив Олег Пендзин.

Як розповів експерт, якщо держава вирішить друкувати додаткові гроші для соціальних витрат, без фінансової підтримки, інфляція буде неминучою. Він також зауважив, що при отриманні фінансової підтримки від міжнародних партнерів, інфляція може залишитися на прийнятному рівні, близько 5%. Однак точний прогноз щодо змін цін на продукти залишається відкритим, оскільки вирішальним фактором буде фінансова підтримка від Європейського Союзу та Сполучених Штатів.

Наразі зарано робити конкретні прогнози, адже обсяги мікрофінансової допомоги, яку Україна отримає у 2024 році, будуть визначені в січні. Ситуація може змінитися, і ключовим чинником залишається фінансова підтримка від міжнародних партнерів.

Які продукти подорожчають перед Новим роком в Україні

Українці звикли до постійних змін цін, але перед святами цей процес може ще посилитися. Це пояснює член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у коментарі для Pro Гроші.

Згідно з експертом, вже зараз спостерігається підвищення цін на продукти перед святами через зміну дат їх відзначення у цьому році. Різдво, День Святого Миколая та інші свята зсунулися у часі, що може призвести до дезорієнтації громадян і активних покупок перед Новим роком.

Хоча ціни на м'ясо та ковбаси вже зросли до 10%, залишається невизначеність стосовно Різдва та інших свят. Експерт попереджає, що найбільший тиск на гаманець може виникнути, якщо ситуація з кордонами не розблокується, що може вплинути на ціни на рибу та ікру, які не виробляються в Україні.

Пендзин відзначає, що цитрусові та банани поки залишаються стабільними за умови розблокування кордону з Польщею. Вартість продовольчого кошика очікується зростання до 5% до кінця року, проте стабілізація може настати після свят.

Раніше ми повідомляли, без яких продуктів ризикують залишитися українці. Також ми писали, коли в Україні подешевшають овочі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.