Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни ростуть на очах – скільки коштують свіжі овочі для новорічного столу

Лише за тиждень вартість певних продуктів в магазинах зросла майже на 20 гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці будуть платити більше за продукти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До Нового року залишився лише тиждень, а тому деякі українці вже зараз закуповуються необхідними продуктами до святкового столу. Однак ціни на них наприкінці року дещо змінилися.

Про це йдеться на сайті Мінфін.

Наприклад, з середини грудня оновились ціни на огірки. Тепер українці платитимуть за них більше, адже з 93,50 грн/кг вартість продукту піднялась до 99,90 грн/кг.

Найдорожче обійдуться гладкі огірки, які можна придбати за 120,90 грн/кг. Найбюджетніший варіант – короткоплідні огірочки в Ашані, які коштують 82,80 грн/кг.


Дорожче перед святами почали коштувати й помідори. Наприклад, станом на 21 грудня, порівняно з попереднім торговим днем, червоні помідори подорожчали з 81,95 грн/кг до 90,70 грн/кг. Однак у Новусі за томати ви можете заплатити лише 34,99 грн/кг. А ось рожеві помідори взагалі стали коштувати дешевше. Якщо порівнювати із минулим тижнем, то з 102,80 грн/кг вони впали до 92,90 грн/кг.


Антирекордсменом став на ринку жовтий перець. Лише за тиждень його вартість зросла майже на 20 гривень. Наприклад, якщо минулого тижня овоч можна було придбати за 156,60 грн/кг, то станом на 21 грудня, середня ціна на перець вже складає 175,77 грн/кг.

У 2024 році продукти будуть "золоті"

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші учасник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що наступного року фінансування міжнародних партнерів буде визначальним фактором для економічної ситуації в Україні.

Тобто, якщо в січні 2024 року наша країна не отримає необхідну грошову підтримку для соціальних видатків, то в Україні почнуть друкувати гроші. Такий самий випадок був у 2022 році. Це може призвести до деяких змін:

  • збільшення інфляції (у 2022 році вона сягала 27%);

  • вартість американського долара стрімко зросте (у 2022 році курс виріс з 26 гривень до 40 гривень)

  • буде вплив на цінову динаміку продуктів.

"І тоді питання, які продукти будуть зростати в ціні, а які ні – не буде мати жодного сенсу. Оскільки це відбуватиметься просто тому, що будуть надруковані додаткові гроші, з яких виплачуватимуться соціальні видатки, адже інших джерел надходження грошей не буде", – зазначив Олег Пендзин.

Тобто, якщо держава вирішить друкувати додаткові гроші для соціальних витрат, без фінансової підтримки, то інфляція буде неминучою. Саме тому прогноз щодо змін цін на продукти залишається відкритим. Ситуацію можна буде хоча б приблизно спрогнозувати лише в січні, коли будуть зрозумілі обсяги мікрофінансової допомоги, яку Україна отримає у 2024 році. Більше ексклюзивної інформації про фінансові зміни у наступному році читайте тут.

Раніше ми повідомляли, без яких продуктів ризикують залишитися українці. Також ми писали, коли в Україні подешевшають овочі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.