Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Депозити принесуть солідні доходи? Як можуть змінитися ставки у березні

Гривневі депозити залишаються популярними серед українців, тоді як валютні перебувають в інерційному періоді

Фото: НБУ, скриншот, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Гривневі депозити в березні можуть приносити більшу дохідність

Фото: НБУ, скриншот, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Задля збільшення депозитних портфелів банки запроваджують привабливі акційні пропозиції на короткий термін. У березні ставки за такими депозитами здатні досягти 17% річних залежно від терміну розміщення.

Про це розповів директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Дмитро Замотаєв.

На думку експерта, до кінця наступного місяця облікова ставка залишиться на поточному рівні – 15%. Так само без змін будуть ставки за 3-місячними депозитами – 19%. З цього випливає, що сегмент гривневих вкладень міститиме дві паралельні тенденції:

  • стагнацію ставок, коли середня дохідність депозитів терміном 3-6 місяців перебуватиме на рівні 13,5% річних, а в більш тривалих вкладах – 12,5-13%;
  • посилення конкуренції між фінансовими установами.

З огляду на другу тенденцію, банки запускатимуть нові депозитні продукти чи короткострокові акції зі збільшеними ставками, аби мотивувати клієнтів оформлювати послугу. Відсотки можуть сягати 15,5-17% річних.

"Навряд чи збільшення дохідності за депозитами у березні матиме системний або ж довгостроковий характер: скоріше за все ці "покращені" депозити будуть точковими, націленими саме на збільшення депозитних портфелів банків", – констатував Дмитро Замотаєв.

Чистий прибуток за вкладами, враховуючи інфляцію та банківські комісії, наступного місяця становитиме 5-6%. Тож українці звертатимуть увагу саме на гривневі депозити, а не валютні, оскільки дохідність перевищуватиме майже втричі.

Більше того, ставки за валютними вкладами останні пів року суттєво знижуються: у доларах – з 3% до 1,8% річних, у євро – з 2% до 1,5-1,6%.

Що впливає на сегмент банківських депозитів

Ситуація в секторі залежить від кількох факторів, зокрема:

  • рівня фінансової допомоги від міжнародних партнерів;
  • розміру облікової ставки та ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами;
  • загального стану української економіки;
  • стабільності політичної ситуації в країні;
  • ситуації на полі бою.

"Чим розвиненішою є економіка, тим більші надходження в бюджет, а відтак нижча залежність від зовнішнього фінансування (макрофін може вирішити цілу низку нагальних питань). Крім того, "чиста" прибутковість за гривневими вкладами опосередковано залежатиме від рівня інфляції", – зауважив Замотаєв.

Експерт додав, що березень характеризуватиметься трьома головними показниками: рівнем дохідності, чистим прибутком та інфляцією. Враховуючи це, українці розумітимуть, що депозити в національній валюті принесуть більше коштів, ніж валютні вклади.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк збільшив обсяги кредитування бізнесу і розповідав, хто та як може подати заявку. Також ми повідомляли, що може статися з банківськими вкладами у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.