Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям за кордоном можуть анулювати тимчасовий захист – в чому проблема

Наявність одного документа може стати причиною відмови у продовженні тимчасового захисту, хоча існують певні винятки

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Не всім українцям можуть продовжити тимчасовий захист у Чехії

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чехія, за прикладом багатьох європейських країн, продовжила тимчасовий захист біженців з України до 2025 року. Але статус можуть анулювати, якщо особа має візу в іншій країні.

Про це розповіли на сторінці МВС Чехії Naši Ukrajinci у Facebook.

Наразі триває онлайн-реєстрація на продовження тимчасового захисту в Чехії, але деяким українцям відмовлять у процедурі, якщо вони мають відкриті візи. Наприклад, документ на перебування в Канаді W1, виданий після 10 лютого 2023 року, чи віза Ukraine Scheme на проживання у Великій Британії.

"Будь-яка віза на перебування довше, ніж 90 днів, означає анулювання тимчасового захисту та є перешкодою для його продовження", – попередили українців у Чехії.

Водночас існує кілька винятків. Анулювання не застосують за умови наявності:

  • канадської візи W1, виданої до 10 лютого 2023 року;
  • канадської візи V1;
  • візи Сполучених Штатів Америки Uniting for Ukraine;
  • візи Великобританії Visitor терміном до 6 місяців.

Нагадаємо, також нещодавно Чехія внесла зміни у форму заявки, яку подають на отримання гуманітарної допомоги. Відтепер українці повинні обов’язково давати згоду Бюро працевлаштування на перевірку інформації про доходи. Тобто "уряд праці" зможе в будь-який момент надіслати запит в Україну стосовно наявності пенсійних або інших виплат.

"На жаль, зараз дуже багато зловживань. Люди не вказують правильну чи повну суму виплат від української сторони. Найчастіше йдеться про пенсію, виплати на дітей чи по інвалідності", – зазначила консультантка для іноземців у міській адміністрації Аліна Стражевська.

Польща продовжила виплати для українців

Раніше ми розповідали, що 15 лютого Сенат Польщі ухвалив рішення продовжити термін дії спецзакону про допомогу біженцям. Це означає, що до 30 червня 2024 року наші громадяни в сусідній державі будуть надалі отримувати певні пільги, пов’язані з фінансовим забезпеченням. Їм надаватимуть сімейні та соціальні виплати, зокрема:

  • одноразову щорічну підтримку на шкільні засоби в рамках програми Dobry Start (2 836 грн);
  • допомогу малозабезпеченим родинам;
  • кошти на дитину за програмою Rodzina 800+ в розмірі 7 563 грн кожного місяця;
  • виплати на другу і кожну наступну дитину віком 12-35 місяців у рамках програми "Сімейний опікунський капітал" (113 441 грн);
  • одноразову фінансову підтримку по вагітності та пологам Becikowe (9 453 грн);
  • опікунську допомогу по догляду;
  • батьківську допомогу в розмірі 9 651 грн.

Українці з PESEL UKR матимуть доступ до ведення бізнесу на території Польщі, отримання медичних послуг, пільг стосовно податкових зобов’язань тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за кордоном хочуть розширити підтримку українців і розповідав, що вони зможуть отримати. Також ми повідомляли, як українцям отримати карту поляка у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.