Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці масово виїжджають до країн ЄС: які напрямки обирають біженці

За даними Євростату, кількість людей, які шукають допомоги в інших країнах, росте кожен місяць

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

ЄС надає прихисток для наших громадян

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

За кордоном все більше українців, які туди переїжджають, аби сховатися від війни та убезпечити себе. Ба більше, кількість наших людей в інших країнах росте з кожним днем. Наприклад, тимчасовим захистом у ЄС користуються вже понад 4,3 млн людей з України. Однак є ті країни, куди громадяни їдуть найчастіше.

Про це пише ec.europa.eu.

За даними Євростату, лише за місяць кількість біженців зросла на понад 37 тисяч людей. Наприклад, у кінці грудня 2023 року в ЄС було 4 312 215 українців, які отримали тимчасовий захист. Основними країнами, де найбільше наших громадян, наразі є:

  • Німеччина (1 251 245 осіб; 29% від загальної кількості в ЄС);

  • Польща (954 795; 22,1%);

  • Чехія (373 035; 8,7%).

Також найбільше частка українців зросла в таких країнах, як:

  • Німеччина (+15 285; +1,2%);

  • Чехія (+3 705; +1,0%);

  • Іспанія (+2 255; + 1,2%).

А от у грудні минулого року в кількох країнах українців дещо поменшало, а саме:

  • Польща (-315 осіб);

  • Франція (-245 осіб);

  • Італія (-125 осіб; -0,1%).

"Понад 98% тих, хто отримав тимчасовий захист, мають громадянство України. Дорослі жінки становлять 46,2% отримувачів тимчасового захисту в ЄС. Діти – 33,2%, а дорослі чоловіки – 20,6%", – йдеться у повідомленні.

Отримати німецьке громадянство буде набагато простіше

Ми вже писали про те, що нещодавно німецький парламент дозволив іноземцям, які на законних підставах проживають в країні, отримувати громадянство за спрощеною процедурою. Дехто з українських біженців теж зможе скористатися змінами.

Ключова зміна – з восьми до п'яти років скоротився строк проживання у Німеччині для того, щоби отримати право на набуття громадянства. А в разі "особливих інтеграційних досягнень" натуралізація можлива навіть через три роки.

Таким чином німецька влада хоче перетворити країну у більш привабливу для іноземців. Якщо вас зацікавила ця тема, то більше детальної інформації шукайте в нашому матеріалі.

За що можуть оштрафувати українців в Польщі

Також ми вже пояснювали вам те, що українцям, які пересуваються на велосипеді чи електричному самокаті дорогами загального користування, потрібно дотримуватися певних правил дорожнього руху. Адже за їх порушення працівники муніципальної поліції Польщі мають право оштрафувати громадян.

Щодо розміру штрафів, то він загалом залежить від вчинених правопорушень. Суму, яку треба буде заплатити за порушення, шукайте в нашому матеріалі тут.

Раніше ми розповідали, на які виплати можуть розраховувати біженці після повернення до України. Також ми писали, яку грошову допомогу отримують громадяни України за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.