Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар намагався зміцнити позиції? Що відбувалося на валютному ринку цього тижня

Валютний ринок України продовжує привертати увагу своєю динамікою зміни курсу американського долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні курс долара протягом тижня демонстрував постійні коливання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок протягом тиждень демонстрував постійні коливання курсу долара. Іноземна валюта періодично дешевшала та дорожчала, але загальна тенденція з 29 січня по 4 лютого свідчить про зниження вартості. При цьому Національний банк регулював офіційну вартість долара в різні боки.

Сайт Pro Гроші пропонує дізнатися, що відбувалося на валютному ринку протягом тижня. Для цього ми використали дані Національного банку України (НБУ).

Що відбувалося з курсом долара на цьому тижні


Курс долара на офіційному рівні демонстрував нестабільність. Пікове значення було зафіксовано 30 січня, тоді вартість іноземної валюти становила 37,88 гривні/долар. Після цього відбувалося зниження курсу, при цьому 1 лютого НБУ доволі різко скоригував ціну долара.

В перший день останнього місця зими офіційний курс долара знизився на 31 копійку і становив 37,56 гривень/долар. Проте, вже у п'ятницю регулятор підвищив ціну на 4 копійки.

Коливання курсу долара на офіційному рівні у період з 29 січня по 2 лютого
Коливання курсу долара на офіційному рівні у період з 29 січня по 2 лютого
Фото: НБУ

В обмінних пунктах протягом тижня дотримувалися тенденції зі зниження курсу долара. Коливання у бік здешевлення іноземної валюти відбувалися в межах кількох копійок. Лише 31 січня курси купівлі та продажу долара продемонстрували різке зниження на 10 копійок.

Тоді українці мали можливість здійснити обмін за такими курсовими показниками:

  • купівля – 38,12 гривні/долар;
  • продаж – 38,22 гривні/долар.

Українські банки корегували курс долара на цьому тижні відповідно до змін офіційної вартості валюти. Тому з 29 січня по 2 лютого американський долар змінював позиції то в бік зростання, то – зниження. І попри ці коливання, можна спостерігати загальну тенденцію, яка свідчить про здешевлення іноземної валюти.

За тиждень долар в банках подешевшав на 25 копійок. Зазначимо, що пікове значення було 30 січня, тоді у фінансових установах були встановлені такі курсові показники:

  • купівля – 37,80 гривень/долар;
  • продаж – 38,31 гривні/долар.

Яким має бути "реальний" курс долара в Україні


Видання The Economist опублікувало січневе дослідження "Недооціненість національних валют". За "індексом Біг Мака" гривня опустилася з топ-5 найбільш недооцінених валют.

Згідно з дослідженням реальний курс долара в Україні мав би бути 19,3 гривні, але фактично він становить 37,82 грн (офіційний курс – 37,44 грн). Рік тому гривня була четвертою за недооціненістю (53,5%), тепер – восьмою (48,4%).

Раніше ми повідомляли, чому долар може втратити світову популярність. Також пропонуємо дізнатися, яка іноземна валюта вражає стабільністю. Більше про курс долара читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.