Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар оновив свої позиції: що відбувається з курсом 3 січня

Нові дані свідчать про те, що валютний ринок України переживає нестабільний початок 2024 року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні встановили новий курс долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Початок 2024 року в Україні супроводжується різким підвищенням вартості американського долара на валютному ринку. Курс іноземної валюти зріс не на декілька копійок, а на одну чи навіть дві гривні.

Редакція сайту Pro Гроші ґрунтуючись на даних від Національного банку України (НБУ) пропонує дізнатися, який курс долара встановили 3 грудня на готівковому ринку та на офіційному рівні.

Який курс долара становив НБУ


Офіційний курс долара до гривні продовжив зростати. Регулятор безперервно підвищує вартість іноземної валюти з 27 грудня 2023 року.

На сьогодні Нацбанк встановив курс долара на рівні 38,08 гривень за 1 долар. Це на 7 копійок дорожче, ніж минулого банківського дня.

Коливання курсу долара в Україні за останній рік
Коливання курсу долара в Україні за останній рік
Фото: НБУ

Що відбулося з доларом в банках


Українські банки швидко відреагували на корегування курсу долара НБУ. Тому клієнти фінансових установ могли спостерігати значний зріст вартості іноземної валюти. Так, сьогодні українцям пропонують здійснювати обмін валют за такими курсовими показниками:

  • купівля – 38,20 гривень за долар (-0,05);
  • продаж – 39,00 гривень за долар (0,00).

Зазначимо, що такий самий курс українські банки пропонували своїм клієнтам і 1 січня. Проте на наступний день зріс показник, за яким фінустанови купували іноземну валюту.

Який курс долара пропонують в обмінниках


В обмінних пунктах відбулося здешевлення та подорожчання долара на 2 копійки. Сьогодні українця мають можливість придбати іноземну валюту в середньому за 39,15 гривні за долар (-0,02). Водночас курс, за яким населення може продати свої долари зріс на 2 копійки та становить 38,80 гривень за долар.

Українці встановили рекорд за обсягом купівлі долара


У грудні 2023 року українці активно проводили операції з валютою, обмінюючи готівку та безготівкову валюту на суму 1 570 млрд доларів. Це стало рекордом за останні 11 років.

У грудні чиста купівля валюти досягла 1 026 млрд доларів, встановивши новий рекорд з 2012 року. За весь 2023 рік українці провели валютні операції, продавши 18 222 млрд доларів та купивши на 23 015 млрд доларів. Найменша зацікавленість до валюти спостерігалася у квітні, коли готівковий ринок зафіксував обсяг продажу лише на рівні 1 563 млрд доларів.

Раніше ми писали про те, що буде відбуватися з курсом долара на початку 2024 року. Також пропонуємо дізнатися думку фінансиста стосовно того, чи буде долар дорожче ніж 40 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.