Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар опускається все нижче: який курс в банках та обмінниках 5 грудня

Після різкого падіння курсу долара минулого тижня банки та обмінники продовжують дивувати низькими показниками

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках, обмінниках і на чорному ринку 5 грудня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні значно виріс офіційний курс американської валюти, згідно з даними Національного банку. Долар хоч і подорожчав відносно гривні, але на готівковому ринку ситуація продовжує радувати українців. Останніми днями показники не піднімаються, навіть початок тижня не спровокував легкого дорожчання.

Про це свідчить інформація, опублікована на сайті НБУ.

Курс долара від НБУ

Станом на 5 грудня регулятор встановив офіційний курс американської валюти до гривні на рівні 36,53 грн/дол. Ще вчора показник був на 7 копійок нижче, а попереднього банківського дня взагалі на 18 копійок.

З 24 листопада відбулися значні коливання, оскільки ще тоді офіційний курс перебував на рівні 36,01 грн/дол. Але попри дорожчання валюти готівковий ринок не відповів тим же. В обмінниках і банках долар стабільний, більше того, показники повільно рухаються вниз.

Курс долара в банках України

Середні значення купівлі опустилися нижче 37 грн/дол. відповідно до даних моніторингового порталу Мінфін. Значне падіння курсу почалося наприкінці листопада, і вже 1 грудня українці могли спостерігати відчутні зміни. 5 грудня банківські установи продають та купують американські гроші за таким середнім курсом:

  • купівля – 36,90 грн/дол.;
  • продаж – 37,39 грн/дол.

Коливання курсу долара в банках за місяць
Коливання курсу долара в банках за місяць
Фото: Мінфін

Що відбувається в обмінниках і на чорному ринку

Обмінні пункти на жодну копійку не змінили показники курсу долара. Як і в понеділок, 4 грудня, українці можуть продати іноземну валюту за 37,30 грн/дол., а купити – за 37,40 грн/дол. Графік коливань за тиждень демонструє плавне зниження вартості без щоденних коригувань у бік дорожчання.

На чорному ринку ситуація схожа. Курс купівлі переважає обмінникові значення на 8 копійок, тобто українці можуть вигідніше продати долари, заробивши більше національної валюти. У продажу обстановка ідентична – 37,40 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

НБУ пом’якшив валютні обмеження

1 грудня регулятор вніс зміни у питання продажу валюти, переказів за кордон, оплати послуг для студентів тощо. Національний банк вдався до пом’якшень, аби підтримати стабільність української економіки та задовольнити потреби громадян. Серед важливих нововведень такі:

  • банки та обмінники отримали право продавати іноземну валюту без обмежень;
  • Експортно-кредитному агентству (ЕКА) дозволили відправляти кошти за кордон для покриття витрат за угодами страхування та перестрахування;
  • перелік послуг, на які можна переказувати гроші за кордон, розширили, тому тепер у списку є лікування та реабілітація;
  • студенти за кордоном можуть оплачувати різноманітні послуги, наприклад, проживання, харчування, оформлення візи, трансфер та ін.

Подібні зміни повинні допомогти українцям за межами держави та на її території, оскільки у перспективі зменшують різницю між вартістю готівки та безготівкових операцій. Це крок до покращення стабільності валютного ринку та захисту резервів України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що грудень приніс приємні зміни та розповідали, який курс долара встановили в Україні в перший день зими. Також ми повідомляли, як курс долара дивував українців на цьому тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.