Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валютні гойдалки: який курс долара пропонують українцям 4 грудня

Валютний ринок України на початку грудня переживає певні турбуленції, пов'язані зі змінами в політиці Національного банку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні оновили курс долара

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Новий тиждень на валютному ринку розпочався зі значного росту курс долара на офіційному рівні. Водночас в обмінниках та на чорному ринку 4 грудня відбулися незначні зміни.

Про зміни на валютному ринку свідчать дані Національного банку України (НБУ).

Який курс долара встановив НБУ

На сьогодні, 4 грудня, регулятор встановив офіційний курс долара до гривні на рівні 36,46 гривні за долар. Це на 11 копійок більше, ніж попереднього банківського дня.

Зазначимо, що з 27 по 30 листопада офіційна вартість іноземної валюти зростала. Проте 1 грудня можна було спостерігати певне здешевлення, яке пов'язане зі скасуванням валютних обмежень Національним банком України. Вже з п'ятниці українці могли здійснювати операції з купівлі-продажу іноземних грошей без жодних перешкод та обмежень.

Що відбулося з курсом долара в обмінниках

Після вихідних в обмінних пунктах курс долара не зазначав великих змін, коливання відбулося в межах кількох копійок. Тому, у понеділок клієнтам фінансових установ пропонують здійснювати валютні операції за таким курсом:

  • купівля – 37,30 гривень за долар (-0,02);
  • продаж – 37,40 гривень за долар (-0,01).

Який курс долара пропонують на чорному ринку

Приватні особи розпочали новий тиждень з оновленим курсом американського долара. У понеділок, 4 грудня, курс купівлі зменшився, а продажу – збільшився. Тобто, українці, які планували здійснити обмін валют на чорному ринку, аби отримати певну вигоду, втратили цю можливість. Сьогодні тут пропонують курс іноземної валюти, який дещо схожий на той, що встановили в обмінних пунктах:

  • купівля – 37,36 гривні за долар (-0,04);
  • продаж – 37,44 гривні за долар (+0,03).

Які зміни можуть відбутися з курсом долара на цьому тижні

1 грудня відбулося здешевлення долара через скасування валютних обмежень. Тому редакція сайту Pro Гроші звернулася до економіста Олексія Плотнікова, аби запитати, що очікувати від курсу долара на цьому тижні.

Фінансист вважає, що скасування валютних обмежень може урівноважити офіційний та неофіційний курси, сприяючи стабільності. Він вважає малоймовірним раптовий стрибок вартості іноземної валюти, оскільки зараз відбувається спроба досягти стабільності та уникнути різких коливань.

Раніше ми робили огляд, як змінювалася ситуація на валютному ринку минулого тижня. Також наша редакція дізналася в фінансиста, чи варто міняти іноземну валюту в грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.