Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Грудень приніс приємні зміни: який курс долара встановили в Україні в перший день зими

Грудень розпочався для українців із приємних новин на валютному ринку, створюючи вигідне середовище для валютних операцій

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні подешевшав долар

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Грудень приніс на валютний ринок приємні зміни. Курс американського долара знизився. Це відбулося, як на офіційному рівні, так і на чорному ринку. Тож, у п'ятницю, 1 грудня, українці мають можливість здійснити вигідні валютні операції.

Про зміни на валютному ринку свідчать дані Національного банку України.

Який курс долара встановив НБУ

Наприкінці тижня Національний банк України змінив свою тактику та замість того, аби курс долара зростав, він почав знижуватися. 1 грудня вартість іноземної валюти становить 36,35 гривні за долар, що на 2 копійки дешевше ніж минулого банківського дня.

Що відбулося з вартістю долара в банках

Українські банки приєдналися до цього тренду, пропонуючи клієнтам вигідні умови для обміну валюти. Перед вихідними там також подешевшав долар. 1 грудня клієнти фінансових установ мають змогу продати свої накопичення за 37,20 гривень за долар (-0,05). Тоді як придбати долари можна за 37,67 гривні за долар (-0,02).

Зазначимо, що долар в банках поступово дешевшав з 19 листопада. Однак інколи відбувалися певні стрибки у вартості іноземної валюти, особливо у курсі продажу. Проте ці зміни були в межах кількох копійок.

Який курс долара пропонують в обмінних пунктів

В обмінних пунктах українці також можуть більш вигідно обміняти іноземну валюту. Сьогодні курсові показники знизилися у курсі продажу та купівлі на 3 та 5 копійок відповідно. Тож, клієнтам фінансових установ пропонують здійснювати валютні операції за таким курсом:

  • купівля – 37,20 гривень за долар (-0,05);
  • продаж – 37,44 гривні за долар (-0,03).

Як змінилися курсові показники на чорному ринку

Приватні особи не залишилися в стороні та дотрималися тенденції зниження вартості долара. Найбільші зміни на чорному ринку відбулися у курсі купівлі іноземної валюти. 1 грудня українцям пропонують продати американський долар на 9 копійок дешевше, ніж вчора, оскільки курс становить 37,30 гривень за долар. Водночас курс продажу знизився лише на 1 копійку і становить 37,50 гривень за долар.

Національний банк Україні пом'якшив валютні обмеження

НБУ впровадив ряд пом'якшень у валютній політиці з метою підтримки стабільності економіки та захисту валютних резервів. Основні зміни:

  • банки та інші фінансові установи можуть без обмежень продавати іноземну валюту громадянам;
  • Експортно-кредитному агентству (ЕКА) дозволено переказувати гроші за кордон для покриття витрат за угодами страхування та перестрахування;
  • розширення можливостей відправлення грошей за кордон для оплати медичних послуг, особливо для учасників бойових дій;
  • збільшення можливостей оплати сервісів для студентів, які навчаються за кордоном.

Нові правила використання іноземної валюти почали діяти з 1 грудня 2023 року.

Раніше ми повідомляли, що ПриватБанк змінив правила обміну старих доларів. Також ми дізналися в економіста, чи варто у грудні міняти валюту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.