Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валютний вальс: як курс долара дивував українців на цьому тижні

Аналіз динаміки курсу долара в Україні з 27 листопада по 3 грудня вказує на значущі зміни та нестабільність на валютному ринку

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні в період з 27 листопада по 3 грудня був нестабільним

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Цей тиждень на валютному ринку виявися доволі динамічним, особливо якщо казати про курс долара. Кінець листопада та початок грудня принесли деякі зміни. В певні дні українці могли вигідно продати та купити іноземну валюту.

Сайт Pro Гроші з посиланням на дані Національного банку України пропонує дізнатися, що відбувалося з курсом долара на цьому тижні.

Які зміни відбулися з курсом долара


Пропонуємо спочатку розглянути, яким змінам піддавався офіційний курс долара у період з 27 листопада по 3 грудня, оскільки саме від нього залежить, що відбуватиметься з цінами на долар в банках та обмінних пунктах.

З 27 листопада по 3 грудня офіційний курс долара в Україні виявився вкрай нестабільним. Тиждень розпочався з курсу 36,04 гривень за долар, і до 30 листопада вартість іноземної валюти, встановлена Національним банком України (НБУ), постійно зростала. Проте, після оголошення про скасування валютних обмежень, спостерігалося послаблення американського долара.

Динаміка зміни офіційного курсу долара з 27 листопада по 3 грудня
Динаміка зміни офіційного курсу долара з 27 листопада по 3 грудня
Фото: НБУ

З 1 по 3 грудня офіційний курс долара був стабільний на рівні 36,35 гривні за долар. Так, за цей тиждень вартість іноземної валюти зросла на 31 копійку. Ця динаміка свідчить про вплив зовнішніх факторів та регулювання Національного банку на валютний ринок.


В українських банках курс долара також відзначився певною нестабільністю. Спочатку відзначалася тенденція збереження вартості іноземної валюти, але 1 грудня відбулося послаблення курсу. У фінансових установах у неділю встановили такі показники:

  • купівля – 36,90 гривень за долар;
  • продаж – 37,47 гривні за долар.

Як змінювався курс долара в банках протягом тижня
Як змінювався курс долара в банках протягом тижня
Фото: Мінфін


В обмінних пунктах спостерігалася зовсім інша тенденція. Курс долара знижувався не лише після 1 грудня, але й з самого початку аналізованого періоду. Цей тиждень розпочався з таких курсових показників:

  • купівля – 36,51 гривні за долар;
  • продаж – 37,62 гривні за долар.

Після цього іноземна валюта поступово дешевшала. Це відбувалося в межах кількох копійок. Проте скасування валютних обмежень далося взнаки. 1 грудня відбулося значне здешевлення долара. Тоді обмінні пункти почали продавати долар за 37,47 гривні за долар (-0,07), а купувати – 37,35 гривні за долар (-0,11). У фінустановах у неділю здійснюють валютні операції за таким курсом:

  • купівля – 36,32 гривні за долар;
  • продаж – 37,41 гривні за долар.

В обмінниках долар демонстрував поступове здешевлення
В обмінниках долар демонстрував поступове здешевлення
Фото: Мінфін


Отже, з огляду на ситуацію можна дійти висновку, що скасування валютних обмежень відіграло важливу роль у формуванні курсових тенденцій.

Що відбуватиметься з курсом долара наступного тижня


З таким запитанням редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова. У коментарі нашим журналістам фінансист повідомив про неабиякий вплив має скасування валютних обмежень на курс долара.

На його думку, зміни у використанні іноземної валюти має потенціал урівноважити офіційний та неофіційний курси. Втім, різке стрибання курсу малоймовірне.

Національний банк активно бореться з чорним ринком, а скасування обмежень може сприяти стабілізації курсу, зменшуючи коливання. Фінансист вбачає певну стабілізацію валютного ринку наступного тижня, не передбачаючи раптових подій.

Рівноправство обмінників та чорного ринку може сприяти уникненню несподіваних стрибків курсу, зауважує експерт. Нинішні дії Нацбанку спрямовані на зрівняння ринків, що, ймовірно, призведе до стабілізації курсу замість різкого зростання.

Раніше ми дізналися в економіста, чи варто в грудні міняти іноземну валюту. Також ми писали, що відбуватиметься на валютному ринку в грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.