Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар ослабив позиції: який курс встановили банки та чорний ринок 11 січня

Американська валюта не перестає дивувати українців курсовими коливаннями, граючи на нервах наших громадян

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Банки та чорний ринок оновили курс долара в Україні

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок постійно тримає в напруженні, адже кожного дня змінюються показники курсу долара. Спершу він невпинно дорожчає, а вже згодом різко змінює вектор руху та демонструє плавне здешевлення. У четвер, 11 січня, вартість валюти знову пішла на спад, а Національний банк розрахував новий курс гривні до долара.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

Курс долара від Нацбанку

Регулятор розраховує показники відповідно до ситуації на міжбанківському ринку, а також балансу між попитом і пропозицією. Вже довгий час офіційний курс гривні до долара постійно зростає, на що відповідає готівковий ринок. Але 11 січня НБУ продемонстрував зміну напрямку, зафіксувавши показник на рівні 38,1923 гривень за 1 долар.

Як зауважили в Нацбанку, дії на валютному ринку повністю узгоджені з вимогами сьогодення. Коливання курсу відбувається в обидва боки, залежно від загальної ситуації, а баланс вдається утримувати на стабільному рівні. Подібна динаміка відповідає поставленим завданням і не несе загрози привабливості гривневих активів.

Курс долара на чорному ринку

У приватних осіб американську валюту можна купити на 15 копійок дешевше, ніж у середу, 10 січня. Як обмінні пункти, так і чорний ринок вдалися до пониження показників, враховуючи рішення регулятора. Середні значення курсу такі:

  • купівля – 39,03 грн/дол.;
  • продаж – 39,15 грн/дол.

Коливання курсу долара на готівковому ринку за останній тиждень
Коливання курсу долара на готівковому ринку за останній тиждень
Фото: Мінфін

Курс долара в банках України

Фінансові установи тримають курс купівлі на звичному рівні, тоді як у продажу долар упав. На тлі зміни офіційного курсу середні банківські значення також були скориговані. Власне, оновилася ціна, за якою українці можуть придбати іноземну валюту. Наразі це вдасться здійснити дешевше, ніж минулого дня.

Станом на 12:00 курс купівлі в банках дорівнює 38,50 грн/дол., а продажу – 39,15 грн/дол. Якщо говорити про конкретні фінустанови, то найвищі показники встановили Універсал Банк, Акордбанк, Кристалбанк, Індустріалбанк, Комінвестбанк та інші.

Курс долара в різних банках України 11 січня
Курс долара в різних банках України 11 січня
Фото: Мінфін

Чи планує НБУ повернути фіксований курс долара

Раніше ми розповідали про позицію Національного банку щодо повернення в Україну фіксованого режиму курсоутворення. Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук зауважив, що регулятор не розглядає подібну можливість, адже гнучкий режим наразі задовольняє потреби суспільства та допомагає досягати поставлених завдань.

"Одне з них – збереження привабливості гривневих інструментів (депозитів та ОВДП). Поточна ситуація на валютному ринку не є якоюсь неординарною та точно не загрожує виконанню цього завдання", – уточнив Ніколайчук.

Отже найближчим часом вдаватися до кардинальних змін НБУ не планує. Він намагатиметься втримувати курсові показники на прийнятному рівні, дозволяючи незначні коливання, щоб валютний ринок залишався контрольованим. Гнучкий режим не загрожує доходам громадян від гривневих інструментів, отже для нововведень немає грунтовних підстав.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара у 2024 році дивуватиме щодня та розповідав, до чого готуватися українцям. Також ми повідомляли, що відбулося з курсом на чорному ринку та в банках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.