Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар вирішив змінити правила гри: що відбувається з курсом 10 січня

Американська валюта не втомлюється дивувати українців коливаннями, змушуючи сумніватися у своєчасності обміну

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ підвищив офіційний курс, зате в обмінниках показники впали

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок став досить динамічним, якщо порівнювати з періодом панування фіксованого курсу. НБУ кожного дня розраховує нові показники, беручи до уваги торги на міжбанківському ринку. Обмінники своєчасно реагують на оновлення та підтягують курсові значення відповідно до тенденції. А приватні особи не завжди беруть до уваги загальну ситуацію, самостійно вирішуючи, за скільки продавати валюту.

Про це свідчать дані Національного банку, опубліковані на офіційному сайті.

Курс долара від НБУ

Після Нового року регулятор вдавався до постійного підвищення показників. Коливання відбуваються в межах кількох копійок, але з часом це переростає у встановлення нових максимумів. Американська валюта подорожчала на 0,0333 грн відучора, а станом на середу, 10 січня, зафіксувалася на рівні 38,2253 грн за 1 долар.

Коливання офіційного курсу гривні до долара від НБУ
Коливання офіційного курсу гривні до долара від НБУ
Фото: НБУ

Курс долара в обмінниках

Готівковий ринок оновив показники курсу долара у бік зменшення, попри послаблення гривні. Хоча протягом останнього тижня валюта дорожчала, сьогодні українці можуть придбати іноземні банкноти трохи дешевше. Різниця становить 18 копійок, що досить відчутно як для одного дня. Середні значення курсу станом на 11:00 такі:

  • купівля – 39,10 грн/дол.;
  • продаж – 39,22 грн/дол.

Зміни курсових показників  в обмінниках за останній тиждень
Зміни курсових показників в обмінниках за останній тиждень
Фото: Мінфін

Який курс долара встановили на чорному ринку

Цього разу приватні особи також вирішили трохи послабити ціни. На чорному ринку населенню пропонують долари за 39,30 грн/дол., що менше вчорашньої вартості на 11 копійок. Звісно, це означає, що при обміні українці будуть втрачати національну валюту, але різниця не настільки відчутна. Курс купівлі становить 39,15 грн/дол.

Що буде з курсом долара цього тижня

Раніше журналісти сайту Pro Гроші спілкувалися з доктором економічних наук Олексієм Плотніковим, аби дізнатися, чого чекати від курсових показників у період з 8 по 14 січня. На думку експерта, немає потреби хвилюватися, адже карколомних подій, які би суттєво вплинули на вартість валюти, не передбачається.

"Зараз є певний рух вгору. З огляду на те, що у нас офіційний курс встановлений більший, ніж попереднього разу, а в обмінних кіосках купівля та продаж перебувають десь на рівні 39 гривень за долар, я вважаю, що певні коливання наступного тижня будуть. Але не надмірні", – констатував Плотніков.

І додав, що українці будуть спостерігати зміни на рівні кількох копійок, не більше. Обмінники пропонуватимуть валюту в межах 38,90-39,60 грн/дол., враховуючи розрахунок офіційного курсу гривні до долара від Національного банку. Наразі залишається чекати новин з-за кордону стосовно продовження фінансової підтримки України, адже від регулярності надходження залежить економічна стійкість нашої держави.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар штовхає гривню у прірву та розповідав, що відбувається на валютному ринку після вихідних. Також ми повідомляли, що було з курсом на чорному ринку та в банках останнім часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.