Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар пізнав "дзен"? Як поводився курс цього тижня

Пропонуємо розглянути, що відбувалося з курсом американського долара на українському валютному ринку з 4 по 10 березня

Фото: Pexels, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

В Україні курс долара з 4 по 10 березня демонстрував певні коливання

Фото: Pexels, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок у період з 4 по 10 березня демонстрував певні коливання. При цьому на офіційному рівні курс долара був доволі різкий, тоді як в банках та обмінниках відбувалися стримані зміни.

Редакція сайту Pro Гроші пропонуємо розглянути, що відбувалося з курсом долара на цьому тижні. Для цього ми використали дані Національного банку України (НБУ).

Яких змін зазнав офіційний курс долара


На цьому тижні американська валюта швидко змінювала свої позиції. Так, на 4 березня регулятор встановив курс долара на рівні 38,15 гривні/долар. Після цього НБУ почав корегувати офіційну вартість валюти у бік зростання. Пік відбувся 6 березня, тоді курс був 38,39 гривні/долар.

У наступні дні Нацбанк знижував офіційний курс долара до гривні. Робочий тиждень завершився з показником 38,08 гривень/долар.

Що відбувалося з курсом долара в банках


В українських банках цей тиждень минув відносно спокійно. Однак, в деякі дні, а саме 6 та 7 березня курсові показники купівлі долара демонстрували різкі зміни. При цьому курс продажу був спокійний і коливався в межах кількох копійок. Тому можна сказати, що в банках долар пізнав "дзен".

Отже, у понеділок, 4 березня, українцям пропонували здійснювати обмін за наступними показниками:

  • купівля – 38,10 гривень/долар;
  • продаж – 38,60 гривень/долар.

У наступні три дні вартість іноземної валюти зростала, а вже починаючи з 7 березня банківські установи змінили напрямок корегування курсу долара. Це відбулося у відповідь на дії Національного банку України. Перед вихідними українці мали можливість обміняти долари за таким курсом:

  • купівля – 38,05 гривень/долар;
  • продаж – 38,50 гривень/долар.

За цей тиждень американський долар подешевшав у банках на 5 копійок.

Що було з курсом долара в обмінниках


З 4 по 10 березня в обмінних пунктах спостерігалися схожі тенденції з банківськими. Однак, ці установи почали першими знижувати курс продажу долара вже з 5 березня, а, на наступний день знизився й курс купівлі. Цю стратегію корегування вартістю долара використовували й надалі.

Так, тиждень розпочався з показників 38,50 гривень/долар (купівля), та 38,62 гривні/долар (продаж). До речі, це й було пікове значення. Перед вихідними українцям вже пропонували обмінювати долар за 38,39 гривні/долар (купівля) та 38,47 гривні/долар (продаж).

Тобто в обмінних пунктах за цей тиждень також подешевшав долар. Курс купівлі знизився на 11 копійок, а продажу – 3 копійки.

Раніше ми повідомляли, як міжнародна допомога впливає на курс долара. Також пропонуємо дізнатися, який прогноз щодо ситуації на валютному ринку цього тижня давав фінансист.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.