Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валютний ринок втримає баланс? Що буде з курсом долара наступного тижня

На американську валюту частково можуть вплинути зрушення в питанні надання міжнародними партнерами фінансової допомоги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Валютний ринок збереже стабільність протягом 4-10 березня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом поточного тижня курс долара коливався у традиційних межах. Водночас останніми днями Національний банк вдався до зниження офіційного курсу гривні до долара, що спричинило здешевлення іноземної валюти на готівковому ринку. Українцям важливо розуміти, чи збережеться тренд на пониження наступного тижня, в період з 4 по 10 березня.

На це питання журналістам Pro Гроші відповів доктор економічних наук, професор і заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Експерт вважає, що валютному ринку нічого не загрожує найближчим часом. НБУ вдається коригувати показники відповідно до попиту і пропозиції, а обмінники, приватні особи та банки слідкують за динамікою, вчасно реагуючи на рішення регулятора. Іншими словами, з понеділка, 4 березня, коливання збережуться на поточному рівні.

З точки зору психолого-економічних чинників, у нас йде певне просування по фінансуванню з боку Європейського Союзу, йде певна позитивна інформація про те, що сенат Сполучених Штатів Америки проголосує за надання допомоги. Позитивною була місія МВФ.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Враховуючи ці чинники, можна передбачити, що з курсом американської валюти будуть відбуватися певні зміни, але вони не призведуть до чогось надзвичайного на валютному ринку. Долар у розрізі семи днів не коштуватиме більше 39 грн, тож українцям не варто хвилюватися за небезпечні зрушення.

Що стосується лінії фронту, там також нічого надзвичайного не виникає, тому не може поколивати передбачуваність і стабільність курсу долара. Таким чином, протягом наступного тижня я не очікую нічого серйозного, коливання будуть у визначених межах, – констатував Плотніков.

Що стримує економічну активність в Україні

Національний банк оприлюднив актуальний індекс очікувань ділової активності в різних сферах бізнесу. Хороша новина в тому, що підприємці пом’якшили негативне бачення власних перспектив – з 41.0 у січні до 47.5 у лютому. Але досі економічна активність не може покращитися через низку стримуючих факторів, серед яких:

  • високі безпекові ризики;
  • затримка зовнішнього фінансування;
  • логістичні проблеми, в тому числі – через блокування західного кордону;
  • слабкий інвестиційний попит;
  • значний дефіцит кваліфікованих кадрів;
  • сезонне послаблення діяльності на початку року.

Звісно, не можна не брати до уваги стан валютного ринку, який останнім часом перебуває у невизначених обставинах через нестачу міжнародної фінансової підтримки. Саме вона спроможна втримувати курс долара на біль-менш стабільному рівні. Без додаткової грошової допомоги вартість американської валюти стрімко виросте, а гривня знеціниться.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що весна принесла зміни для курсу долара і розповідав, що відбувається в банках і на чорному ринку. Також ми повідомляли, що офіційний курс гривні до долара зміг наблизитися до психологічної позначки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.