Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Великі гроші – великі зміни: як міжнародна допомога впливає на валютний ринок

Наразі ситуація на валютному ринку є доволі стабільною, каже експерт, але все одно є загроза для курсу

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Скоригувати ситуацію на валютному ринку можуть кілька факторів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення український бюджет постійно потребує зовнішнього фінансування. Виходить, коли відбувається затримка цих грошей, то це може позначитися навіть на курсі долара.

Про це розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий, пише 24 Канал.

Що впливає на валютний ринок

Наразі дійсно ситуація на валютному ринку є доволі стабільною. Однак, за словами експерта, загроза для курсу все одно існують, але назвати їх вже значущими, поки не можна.

Тарас Лєсовий каже, що перший транш від ЄС в розмірі 4,5 мільярда євро Україна очікує вже у березні цього року. Саме цей фактор стане "заспокійливим" для ринку. Все тому, що міжнародна фіндопомога, яку ми отримуємо, одразу спрямовується на покриття видатків держбюджету. Виходить, що завдяки цьому і стабілізується економіка країни.

Лєсовий виділив і інші аспекти, які можуть скоригувати ситуацію на валютному ринку:

  • блокування українських кордонів;

  • продовження стратегії лібералізації;

  • розвиток економіки України;

  • зменшення тиску на ринок з боку імпортерів;

  • емоційний фактор всередині суспільства.

Як попит та штучний ажіотаж можуть вплинути на курс долара в Україні

Ці фактори мають чималий вплив на іноземну валюту, а саме:

  • якщо значна кількість людей починає купувати штучний ажіотаж, вони можуть витрачати долари на придбання іноземної валюти, що може зменшити доларові резерви в країні;

  • збільшення попиту на штучний ажіотаж може спричинити підвищений попит на долари в обмін на національну валюту. Це може призвести до зростання курсу долара в порівнянні з національною валютою;

  • якщо штучний ажіотаж стає поширеним явищем, це може створити валютний тиск на національну валюту, оскільки багато людей можуть намагатися перетворити свої заощадження в іноземну валюту;

  • штучний ажіотаж може також спричинити інфляційний тиск, якщо це призведе до зростання цін на товари й послуги через нестабільність на валютному ринку.

У цілому, попит на штучний ажіотаж може мати деякий вплив на курс долара в Україні, особливо якщо це стає масовим явищем і супроводжується іншими економічними чинниками.

Яких змін варто чекати на валютному ринку цього тижня


Раніше економіст Олексій Плотніков запевняв, що наразі немає підстав, аби курс долара почав коливатися. А тому варто очікувати, що валюта поводитиме себе досить спокійно.

Ситуація з фінансовою допомогою від США Україні ще не вирішена і ця ситуація дійсно створює і невизначеність на ринку. Однак до розв'язання цих питань долар залишається в стані очікування.

Раніше ми повідомляли, коли НБУ встановив рекордний курс іноземної валюти. Також ми писали, що відбулося з курсом американського долара перед вихідними. Більше про курси долара та євро в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.