Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар заспокоїться чи "стресуватиме"? Що відбуватиметься з курсом наступного тижня

Фінансист у коментарі сайту Pro Гроші також допоміг розібратися, чому 16 лютого долар різко подешевшав

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіст спрогнозував ситуацію з курсом долара на наступний тиждень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні протягом тижня можна було спостерігати за тривалим подорожчання долара. Проте, перед вихідними, у п'ятницю, 16 лютого, курс іноземної валюти різко знизився. Та чому це відбулося, і взагалі, яких змін чекати на валютному ринку наступного тижня?

В цих двох питанням редакції сайту Pro Гроші допоміг розібратися доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Що відбуватиметься на валютному ринку

Плотніков вважає, що наразі немає підстав очікувати сильних коливань курсу долара. Він пояснює, що ситуація з наданням фінансової допомоги Сполученими Штатами Америки Україні ще не остаточно вирішена, і це створює невизначеність на ринку.

Поки немає остаточних відмов або позитивних рішень, долар продовжує знаходитися в стані очікування. Іншими словами, українських валютний ринок реагує на події в США, але доки не вирішені питання щодо грошової допомоги, сильних змін не відбудеться.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Згідно зі словами фінансиста, великого та різкого подорожчання чекати не варто. Ринкові процеси пов'язані із ситуацією в США, тому спостереження за доларом є певною мірою напруженим. Проте, Плотніков не робить далекоглядних прогнозів на наступний тиждень, вважаючи, що обставини поки не вказують на надзвичайні зміни.

Чому долар продемонстрував значне здешевлення

16 лютого українці спостерігали різке зниження курсу долара. Тому редакція сайту Pro Гроші окремо запитала в економіста щодо цієї ситуації.

І, заслужений економіст України розглядає різке здешевлення долара як результат взаємодії попиту та пропозиції на ринку. Ймовірно, це було викликано великим обсягом готівки, яку хтось вніс на валютний ринок. Проте, експерт підкреслює, що це не вказує на тривалу тенденцію і є лише результатом конкретних факторів.

Плотніков стверджує, що ймовірно, такі різкі коливання не продовжаться протягом наступного тижня. Тому долар може залишитися на відносно стабільному рівні, а зміни в курсі можуть бути обмеженими.

Який курс долара встановив НБУ на 19 лютого


Національний банк України (НБУ) також готується до наступного тижня. І тому вже встановив офіційний курс долара на понеділок.

Регулятор вирішив встановили вартість іноземної валюти на рівні 37,94 гривні/долар (+0,02) на 19 лютого. Це рішення свідчить про спробу стабілізувати ситуацію на валютному ринку та запобігти різким коливанням.

Раніше ми писали, як перевірити справжність доларів та євро. Також ми повідомляли, яку валюту зможуть обмінювати українці. Більше про курс долара та євро в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.