Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Важливо знати перед обміном валюти: як перевірити справжність доларів та євро

Українцям необхідно бути уважними при обміні іноземних валют та дотримувати порад, які зазначені у нашій статті

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо, як розпізнати фальшиві гроші від справжніх

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні, де люди намагаються врятувати свої гроші від інфляції та обмінюють гривні на іноземну валюту, все частіше почали з'являтися фальшивки. Особливо це стосується доларів США та євро – двох основних валют світу.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, як самостійно розпізнати фальшиві гроші.

Як виявити підроблені гроші


Багато людей зберігають свої заощадження у доларах та євро, але покупка в обмінниках чи з "рук" може призвести до отримання фальшивих грошей. Для уникнення цього ризику важливо знати ознаки справжньої банкноти:

  1. Перевірте текстуру. Усі гроші виготовляються з різних матеріалів. Наприклад, при створенні євро використовується бавовна, тоді як у папері для американських доларів міститься 75% бавовни та 25% льону. Доларові банкноти відрізняються високою міцністю, вони дуже важко піддадуться розриванню. При цьому підроблені гроші гладкі на дотик та не мають рельєфних потовщень.
  2. Номінал купюри. Шахраї часто підроблять іноземну валюту і роблять з неіснуючого або рідкого номіналу. Наприклад, вони можуть запропонувати банкноти 500 та 1 000 доларів. Такі гроші насправді є, але використовуються виключно фінансовими установами. Найчастіше до рук українців потрапляють євро номіналом 5-500, та долари – 1-100.
  3. Захисні елементи. Справжні купюри мають водяні знаки, вдруковані стрічки, світловідбивальні елементи та інші захисні атрибути. Приділіть увагу фоновим лініям малюнків, які повинні бути чіткими та плавними.
  4. Серійний номер. Перевірте наявність літери та номера, що вказують на федеральний резервний банк, який випустив банкноту.
  5. Символи серійного номера. Кожна банкнота має унікальний номер, який повторюється на лицьовій стороні.

Дотримуючись цих порад українці зможуть знизити ризик отримання фальшивих грошей та зберегти свої заощадження в безпеці.

Чому банк не обмінює фальшиві гроші на справжні

В Україні зросла кількість фальшивих купюр, включаючи українську гривню та долари. Національний банк України (НБУ) повідомив, що деякі з фальшивок вилучаються з обігу без компенсації вартості, оскільки їх вважають недійсними. Оскільки обмін таких грошей на справжні певним чином легітимізує фальшивки.

НБУ передає інформацію про вилучені фальшиві банкноти у Бюро економічної безпеки (БЕБ), яке відповідає за проведення розслідувань. Громадяни, які мають сумніви щодо аутентичності гривні чи іноземної валюти, можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти для досліджень Національному банку. Якщо результат визначить купюри як справжні, клієнтам відшкодовують вартість гривні, а банкноти іноземної валюти повертаються власнику.

Раніше ми повідомляли, чому долар може втратити популярність. Також ми писали, яку іноземну валюту українці знову зможуть обмінювати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.