Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар зійшов на п'єдестал: який курс пропонують в банках 19 грудня

Спостереження за рухом курсу іноземних валют важливо для всіх, хто має певні інтереси на фінансовому ринку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні встановили рекордну вартість долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сьогоднішній день, 19 грудня, став історичним на валютному ринку України. Це пов'язано з тим, що Національний банк встановив рекорду вартість американського долара. Така подія вплинула й на курс іноземної валюти в фінансових установах країни.

Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).

Який курс долара встановив НБУ

Національний банк продовжив підвищувати курс долара. Тому сьогодні американська валюта встановила новий історичний рекорд. Так, офіційний курс на вівторок, 19 грудня, встановлено на рівні 37,19 гривні за 1 долар. Це на 17 копійок дорожче, ніж вчора.

Зазначимо, що раніше регулятор корегував вартість іноземної валюти в межах 10-15 копійок. Згодом ця тенденція змінилася, і коливання відбувалися на рівні кількох копійках. Однак, останні зміни, ймовірно, свідчать про те, що Нацбанк повернувся до попереднього плану.

Який курс пропонують в банках

Українські банки відреагували на корегування курсу долара Національним банком. Тому, у фінансових установах після здешевлення іноземної валюти відбулося подорожчання. 19 грудня українцям пропонують здійснювати обмін доларів за такими курсовими показниками:

  • купівля – 37,20 гривень за долар (+0,05);
  • продаж – 37,70 гривень за долар (+0,10).

Зверніть увагу, що курс купівлі долара в банках більший за офіційну вартість валюти лише на 1 копійку. Це свідчить про те, що незабаром ці показники можуть зрівнятися.

Що буде з курсом долара на цьому тижні

Минулий тиждень вражав несподіваними змінами курсу долара. Звернувшись за допомогою до доктора економічних наук Олексія Плотнікова, редакція сайту Pro Гроші розглянула фактори, які впливатимуть на вартість іноземної валюти на цьому тижні. Плотніков вказав на зовнішні фінансові надходження як ключовий фактор, зазначивши, що фінансування від Європейського Союзу може реалізуватися у січні 2024 року.

Щодо різких коливань вартості долара, експерт вважає, що їх не варто чекати в найближчий тиждень. Хоча офіційний курс перевищив 37 гривень, зміни є невеликими, обмежуючись кількома копійками.

Плотніков підкреслює, що український валютний ринок не перебуває в трагічному стані, а поточні коливання є природними. Він закликає громадян не панікувати та вірити в стабільність валютного ринку у середньостроковому та довгостроковому плані.

Раніше ми повідомляли, що НБУ готує пом'якшення валютних обмежень. Також ми писали, коли в Україні краще купувати долари та євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.