Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валютні гойдалки ще попереду? Що буде з курсом долара наступного тижня

На думку економіста, валютний ринок України не переживає серйозних турбулентностей і може відновити стабільність за певних умов

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжить дорожчати долар

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На цьому тижні український валютний ринок вразив своїми несподіваними коливаннями курсу долара. Так, 14 грудня відбувся історичний момент, коли Національний банк України встановив офіційний курс долара вище за 37 гривень. Крім того, на готівковому ринку та в банках спостерігалося значне подорожчання іноземної валюти. Це викликало зацікавленість громадськості щодо того, що відбуватиметься з курсом долара наступного тижня.

Аби з'ясувати це, редакція сайту Pro Гроші звернулася по допомогу до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Що впливатиме на курс долара наступного тижня


Олексій Плотніков розповів, що наступний тиждень визначатиметься перспективами зовнішніх фінансових надходжень. Він вважає, що, попри на те, що фінансування від Європейського Союзу дещо відтерміноване, ймовірно, воно реалізується в січні 2024 року після прийняття відповідного рішення.

Я думаю, що буде позитивне рішення від Сполучених Штатів Америки, які мають ухвалити бюджет допомоги на 63 млрд доларів. З цієї суми 11 млрд направлять безпосередньо до бюджету України.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи варто чекати різких коливань у вартості долара


За словами Плотнікова, в принципі не варто очікувати критичних змін на валютному ринку наступного тижня. Він вважає, що хоча офіційний курс вже перетнув позначку у 37 гривень, динаміка у бік зростання спостерігається, але не є надто значущою, це відбуватиметься в межах кількох копійок. В економіста немає підстав для прогнозувань великого турбулентного періоду наступного тижня, оскільки ніяких надзвичайних подій не передбачається.


Загалом, за словами Плотнікова, український валютний ринок не переживає нічого трагічного. Курсові коливання, які ми спостерігаємо зараз, він характеризує як природні, ймовірно, вони будуть тривати та наступного тижня. Професор закликає громадян не панікувати та вірити в стабільність валютного ринку в середньостроковому та довгостроковому плані.

Раніше редакція сайту Pro Гроші дізналася в економіста, чи варто здійснювати обмін валют перед новорічними святами. Також ми повідомляли, що в НБУ відреагували на валютні зміни. Більше про курс долара читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.