Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар зумів не збитися з курсу: що відбувалося з валютою протягом тижня

Вартість американської валюти змінювалася протягом тижня лише в одному напрямку, не призводячи до коливань курсу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні змінювався протягом тижня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом тижня, що минає, долар планомірно дешевшав, причому всюди. Національний банк продовжив тенденцію до зниження показників, що вплинуло на готівковий ринок. Іноземна валюта дешевшала як в обмінниках, так і на чорному ринку. Банківські установи також підлаштувалися до загального тренду.

Сайт Pro Гроші, використовуючи дані сайту НБУ, проаналізував, що відбулося з курсом долара цього тижня.

Що було з офіційним курсом гривні до долара

Регулятор постійно вдається до справжніх "американських гірок", що демонструє динаміка зміни курсових показників. Здешевлення почалося ще 10 січня, відтоді офіційний курс встиг досягти рівня, встановленого на кінець грудня минулого року.

З 15 по 17 січня Національний банк на кілька копійок підвищив офіційний курс гривні до долара, але тенденція не затвердилася. Останні кілька днів іноземна валюта падала в ціні, а на понеділок, 22 січня, регулятор встановив значення 37,52 грн/дол.

Коливання офіційного курсу гривні до долара
Коливання офіційного курсу гривні до долара
Фото: НБУ

Курс долара на готівковому ринку

З понеділка по п’ятницю обмінні пункти коригували показники відповідно до попиту серед громадян і пропозиції. На початку тижня долар продавали і купували дорожче – різниця становить 50-56 копійок, що досить відчутно для українців. Наразі заробіток від продажу іноземних банкнот упав, зате витрати національної валюти на купівлю зменшилися. Станом на неділю, 21 січня, обмінники торгують валютою за таким курсом:

  • купівля – 38,20 грн/дол.;
  • продаж – 38,30 грн/дол.

Приватні особи не відставали протягом тижня і також оновлювали курсові значення в бік здешевлення. На чорному ринку ситуація не сильно відрізняється від обмінних пунктів: українці можуть продати долари за 38,24 грн/дол., а купити – за 38,30 грн/дол. Тобто різниця копійчана, тоді як в середині тижня курс продажу становив 38,60 грн/дол.

Динаміка курсу долара в обмінниках України
Динаміка курсу долара в обмінниках України
Фото: Мінфін

Що відбувалося в банках України

Фінансові установи з початку тижня дозволяли курсу американської валюти повільно повзти вниз. Таких різких змін, як в обмінниках і на чорному ринку, не було: у понеділок середні значення перебували на рівні 38,20 грн/дол. та 38,90 грн/дол. (в купівлі та продажу відповідно), а через сім днів зафіксувалися на позначках 37,70 грн/дол. та 38,25 грн/дол.

Найдорожче серед українських фінансових установ долари продають в Абанку, Приватбанку, Альтбанку, Укрексімбанку, Кристалбанку. А купують за вищою ціною в Агропросперіс Банку, Піреус Банку, Європромбанку та ОКСІ Банку.

Покупка і продаж долара в банках України 21 січня
Покупка і продаж долара в банках України 21 січня
Фото: Мінфін

Чого чекати від курсу долара наступного тижня

Журналісти Pro Гроші поспілкувалися з доктором економічних наук Олексієм Плотніковим і дізналися, чи відбудуться відчутні зміни на валютному ринку в період з 22 по 28 січня. Фінансист вважає, що надзвичайних подій не трапиться, тому українці будуть спостерігати таку ж ситуацію, як зазвичай.

"Наразі ми чекаємо рішення Конгресу США та Європейської комісії щодо надання допомоги Україні. Ці очікування не є чинниками, які можуть призвести до якихось надзвичайних подій для курсу долара", – констатував Плотніков.

Один із ключових моментів у подібному аналізі – це баланс між попитом і пропозицією. Оскільки наразі в суспільстві немає великої затребуваності на іноземну валюту, долар не потребує втручання Національного банку для контролю обстановки.

Тож наступного тижня регулятор лише підштовхуватиме курсові показники у правильному напрямку, але не стримуватиме їх. На думку експерта, тенденція найближчих дній повторить минулу, отже причин для хвилювання серед українців бути не повинно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці зможуть вигідно обміняти долари і розповідав, яких змін чекати на валютному ринку. Також ми повідомляли, яким буде офіційний курс на початку наступного тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.