Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ спрямував долар донизу: яким буде офіційний курс на початку наступного тижня

Тенденція зниження офіційного курсу гривні до долара продовжиться з понеділка, адже регулятор знову оновив показники

Фото: НБУ/Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ розрахував офіційний курс гривні до долара на 22 січня

Фото: НБУ/Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 10 січня Національний банк планомірно знижує офіційний курс долара в Україні. Відколи почалася ця тенденція, готівковий ринок також зумів налаштуватися і відреагувати на зміни. Регулятор показав, яким буде показник курсу в понеділок, 22 січня.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Сьогодні, 19 січня, Нацбанк розрахував показник на наступний банківський день. Тренд до зниження продовжився – офіційний курс долара опуститься до позначки, встановленої на кінець грудня минулого року. Відтоді регулятор коригував вартість американської валюти лише в один бік, до чого вже встигли звикнути українці.

Тож 22 січня офіційний курс гривні до долара перебуватиме на рівні 37,5268 грн/дол. Різниця становитиме 0,1826 грн. Не виключено, що такими темпами вдасться наздогнати мінімум, розрахований на 27 грудня 2023 року – 37,36 грн/дол.

Коливання офіційного курсу гривні до долара протягом кількох тижнів
Коливання офіційного курсу гривні до долара протягом кількох тижнів
Фото: НБУ

Чи опуститься долар нижче 37 грн

Раніше журналісти Pro Гроші спілкувалися з доктором економічних наук Олексієм Плотніковим і дізналися, чи може курс долара повернутися до позначки 37 грн. На думку фінансового експерта, подібні межі стали недосяжними для України, оскільки Національний банк вживатиме необхідні заходи для регулювання.

Звісно, відбуватимуться копійчані коливання, як зараз, аби втримати американську валюту під контролем, але навряд чи регулятор допустить таке зміцнення гривні. Більшість аналітиків призвали громадян готуватися до поступового дорожчання долара. НБУ може вести курс до рівня, затвердженого в державному бюджеті, отже 40 грн за 1 долар – цілком можлива перспектива.

Що чекати на валютному ринку до кінця зими

Олексій Плотніков поділився думками стосовно курсу іноземної валюти до кінця зимового періоду. Швидше за все, позначка 40 грн не буде подолана так швидко. Вартість долара коливатиметься в межах 38-39 грн, оскільки Національний банк не зможе різко знецінити національну валюту.

"Протягом цього періоду він не перетне позначку у 40 грн, я не передбачаю якихось надзвичайних ситуацій, які б могли сколихнути валютний ринок таким чином, аби різко підскочив курс", – зазначив експерт.

Що стосується обмінників і приватних осіб, то готівковий ринок реагуватиме на дії НБУ та змінюватиме показники відповідно до рішень регулятора. Тому українцям треба готуватися до послаблення гривні, не сподіваючись на протилежний напрям руху курсових значень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар летить у "прірву" та розповідав, який курс пропонують українцям перед вихідними. Також ми повідомляли, що бізнес спрогнозував майбутній курс валюти на 2024 рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.