Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долару бракує стриманості: що відбувалося з курсом цього тижня

Пропонуємо дізнатися, яких змін зазнав валютний ринок у період з 19 по 25 лютого

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара тривалий час демонстрував зростання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці уважно слідкували за валютний ринком, оскільки на цьому тижні американська валюта демонструвала значні зміни. З 19 по 25 лютого курс іноземної валюти в основному коливався у бік зростання. Ба більше, в деякі дні були зафіксовані рекордні показники.

Редакція сайту Pro Гроші пропонує дізнатися, що відбувалося з курсом долара на цьому тижні, ґрунтуючись на даних Національного банку України (НБУ).

Яких змін зазнав офіційний курс долара на цьому тижні


Національний банк України на цьому тижні дотримувався стратегії зі збільшення курсу долара. Так, 22 лютого регулятор скоригував вартість іноземної валюти до 38,62 гривні/долар. Цей показник став найбільшим за всю історію.

Перед вихідними, аби дещо послабити курс долара, НБУ вирішив знизити офіційну вартість іноземної валюти. Тому, 23 лютого курс становив 38,48 гривні/долар.

Коливання курсу долара до гривні протягом тижня
Коливання курсу долара до гривні протягом тижня
Фото: НБУ

Що відбувалося на валютному ринку


Події в банках, обмінниках пунктах та на чорному ринку пов'язані з коригуваннями НБУ. Тому протягом тижня можна було спостерігати спочатку за швидким подорожчанням американської валюти, а потім деяке здешевлення.

Так, в українських банках тиждень розпочався з наступних курсових показників:

  • купівля – 38 гривень/долар;
  • продаж – 38,45 гривні/долар.

Вже у наступні дні долар дорожчав від 15 копійок. 22 лютого відбувся пік: курс купівля становив 38,40 гривень/долар, а продажу – 38,85 гривні/долар. Після цього виникла певна паніка, оскільки були хвилювання, що американська валюта подорожчає вже до 39 гривень. Проте цього не сталося, і з п'ятниці по неділю, курс знизився до наступних показників:

  • купівля – 38,20 гривень/долар;
  • продаж – 38,70 гривні/долар.

І хоча останні три дні відбувалося зниження курсу, за тиждень долар подорожчав на 22 копійки.


В обмінних пунктах та на чорному ринку можна було спостерігати схожі тенденції. Однак, курс долара зростав лише з 19 по 21 лютого, наступного ж дня, коли НБУ та банки продовжили підвищувати показники, тут спостерігалася певна "пауза". А вже 23 лютого відбулося здешевлення іноземної валюти.

Так, в обмінниках тиждень розпочався з курсу купівлі долара на рівні 38,30 гривень/долар, а продажу – 38,43 гривні/долар. Потім іноземна валюта дорожчала від 19 копійок, і 21 лютого, коли відбувся пік, українці могли обмінювати долари за наступним курсом:

  • купівля – 38,63 гривні/долар;
  • продаж – 38,78 гривні/долар.

Такі курсові показники довго не протрималися, і вже 23 лютого долар подешевшав на 14 копійок. У суботу та неділю продовжилася тенденція зі зниження курсу. Цей тиждень закінчився на наступних показниках:

  • купівля – 38,50 гривні/долар;
  • продаж – 38,58 гривні/долар.

Тобто, в обмінних пунктах як і в банках, хоч і відбулося здешевлення, але воно не перекриває подорожчання, яке відбувалося протягом тижня. Важливо зазначити, що на чорному ринку спостерігалися курсові показники подібні до тих, що були встановлені в обмінниках. Різниця могла бути лише в розмірі декількох копійок.

Раніше редакція сайту Pro Гроші звернулася до фінансиста, та дізналася, яких змін на валютному ринку варто чекати наступного тижня. Також пропонуємо дізнатися, як міжнародна допомога впливає на валютний ринок. Більше про курс долара та євро в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.