Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс валют збереже висхідний тренд? Що буде з доларом наступного тижня

Тиждень, що минає, вкотре продемонстрував українцям активні коливання на валютному ринку, до яких більшість громадян уже звикли

Фото: УНІАН, Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Долар в Україні скоро може коштувати понад 39 грн, про що свідчать дії НБУ

Фото: УНІАН, Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Зміни курсових показників щодо американського долара вже давно не дивують українців. Відколи Національний банк скасував фіксований режим курсоутворення, ніхто не чекає стабільності на готівковому ринку, адже він миттєво реагує на рішення регулятора. Цього тижня зафіксували дорожчання долара, тож населенню цікаво, що чекати від курсу з понеділка, 26 лютого.

Про це журналістам сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор і заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Експерт зауважив, що підвищення показників в обмінниках і на чорному ринку було пов’язане з діями Національного банку. На готівковому курсі відбилося чергове послаблення національної валюти, тож українці протягом поточного тижня спостерігали відчутні коливання. Але в період з 23 лютого по 3 березня навряд чи збережеться висхідний тренд.

Протягом наступного тижня ми не спостерігатимемо нічого подібного. Скоріше за все, курсові показники будуть коливатися саме в тому коридорі, який визначив поточний тиждень. Щодо здешевлення долара: він може скинути кілька копійок, може додати, але чогось рішучого, надзвичайного і карколомного не буде.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Існують різні думки, що могло вплинути на різке дорожчання офіційного курсу гривні до долара. Деякі експерти вважають, що змінилася формула визначення і Нацбанк почав по-іншому рахувати. Саме тому українці бачать показники, які відчутно відрізняються від попередніх.

Що стосується ролі зовнішніх чинників у формуванні курсу долара, то її немає. Вже не перший тиждень Україна чекає на схвалення фінансової допомоги від США, тож цей фактор вплинути на валютний ринок не може. Так само обіцянка МВФ виділити 880 млн доларів значного ефекту не спричинить.

Можливо, колись би це вплинуло на курс, але зараз, зважаючи на розміри зовнішньої допомоги, вже не є чимось таким, що матиме відчутний ефект. Я думаю, те, що сталося цього тижня, – виключно внутрішні події та діяльність НБУ, – констатував Олексій Плотніков.

Що відбувається на валютному ринку

Фінансовий аналітик Вадим Коваленко розповів журналістам Pro Гроші, яка ситуація склалася на українському валютному ринку в другій половині лютого. Він нагадав, що розгляд питання про виділення коштів від США Конгрес почне не раніше 15 березня. Водночас Японія вже погодилася надати 4,7 млрд доларів США, а це в сукупності з резервами НБУ підтримає стабільність курсу гривні.

Стосовно проблеми на українському кордоні, то поточні масштаби не загрожують зерновому експорту, отже не варто хвилюватися про відсутність надходжень в бюджет.

Більшість йде морським транспортом, хоча аграрії тепер конкурують із металургами за фрахт кораблів. Залізничним транспортом доставляється 14% всього обсягу агропродукції, разові акції з висипанням зерна з вагонів лише збільшують страхові витрати, – додав аналітик.

Враховуючи всі обставини, можна передбачити, що національна валюта плавно ослабне до 39 грн/дол., а вартість євро підніметься до 42,50 грн. Наразі готівковий валютний ринок лише готується до дорожчання, кожного дня збільшуючи показники в діапазоні кількох копійок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як міжнародна допомога впливає на валютний ринок. Також ми повідомляли, що важливо знати перед обміном валюти і розповідали, як перевірити справжність доларів та євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.