Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара вміє дивувати: що відбулося з валютою перед вихідними

В останній робочий день тижня американська валюта вирішила зробити українцям подарунок і подешевшала

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках та обмінниках впав перед вихідними

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

З понеділка, 19 лютого, іноземна валюта кожного дня дорожчала. Офіційний курс гривні до долара оновив історичний максимум, піднявшись до 38,62 грн/дол. Зрозуміло, що на дії Національного банку відповідно реагував готівковий ринок, тож українці також бачили в обмінниках підвищенні показники. Втім у п’ятницю ситуація пішла на спад.

Про це свідчать дані, опубліковані на сайті НБУ.

Офіційний курс гривні до долара

Максимум було оновлено у четвер, 22 лютого. Втім перед вихідними регулятор вдався до пом’якшення і знизив показник на 14 копійок. Тож фінансові установи встановили нову вартість американської валюти, відштовхуючись від рівня 38,4803 грн/дол.

Коливання офіційного курсу гривні до долара в лютому
Коливання офіційного курсу гривні до долара в лютому
Фото: НБУ

Курс долара в обмінниках

Обмінні пункти вирішили порадувати українців перед вихідними, змінивши курс продажу валюти на більш вигідний. Це хороша новина, враховуючи, що останніми днями показники стрімко йшли вгору. Станом на ранок, 23 лютого, середні курсові значення в обмінниках України такі:

  • купівля – 38,50 грн/дол.;
  • продаж – 38,62 грн/дол.

Динаміка курсу долара в обмінних пунктах за тиждень
Динаміка курсу долара в обмінних пунктах за тиждень
Фото: Мінфін

Що відбувається в банках України

За тиждень показники піднялися на 0,425 грн, і лише в п’ятницю почався спад. Банки найбільш стабільні до курсових коливань, вони не влаштовують "американські гірки" долару, оскільки повинні забезпечувати хороший баланс між попитом і пропозицією. Але беручи до уваги рішучі рішення НБУ щодо офіційного курсу, не дивно було бачити дорожчання валюти. Банки продають та купують долари за такими цінами:

  • купівля – 38,30 грн/дол.;
  • продаж – 38,80 грн/дол.

Курс долара в банках України 23 лютого
Курс долара в банках України 23 лютого
Фото: Мінфін

Вплив міжнародної допомоги на валютний ринок

Раніше ми розповідали, що затримки міжнародного фінансування в умовах війни сильно впливають на валютний ринок України. Це очікувано, адже бюджету не вистачає коштів на покриття необхідних видатків і стабілізацію економіки.

За словами начальника департаменту казначейства Глобус Банку Тараса Лєсового, наразі немає причин для хвилювання, оскільки перший транш від ЄС в розмірі 4,5 млрд євро повинен надійти вже в березні.

Водночас існують інші фактори, окрім іноземної підтримки, які здатні похитнути валютний ринок. Зокрема це:

  • блокування кордонів через протести;
  • послаблення експортних спроможностей;
  • емоційний фактор всередині суспільства;
  • ситуація на фронті.

Зрозуміло, що як тільки відбувається значуща подія, створюється штучний ажіотаж на валюту. Українці починають масово здійснювати обмін доларів, а це зменшує резерви та автоматично змінює курсові показники. Збільшений попит у період зрушень завжди призводить до зростання вартості валюти, тож громадянам потрібно навчитися розрізняти вагомі події від тимчасових негараздів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що правила банківської таємниці хочуть змінити і розповідав, що пропонує Національний банк. Також ми повідомляли, яка послуга ПриватБанку подешевшала вдвічі через зниження тарифів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.