Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара по 37 грн: як в НБУ відреагували на валютні зміни

Після того, як регулятор повернувся до гнучкого курсоутворення, вартість долара майже щодня змінюється

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На валютному ринку зростає курс долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Останні тижні на валютному ринку спостерігаються курсові зміни, зокрема, зміна тренду вплинула й на вартість долара на міжбанку. Однак, такі коливання є притаманними для ринку, оскільки на це насамперед впливає сезонність.

Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний під час брифінгу.

За його словами, зараз на валютному ринку спостерігається звичний довоєнний процес, коли сезонність знову впливає на курсоутворення. Офіційний курс американського долара перетнув позначку у 37 грн, однак в НБУ переконані, що такі зміни не вплинуть негативно на український ринок валют.

"Наразі відбувається засвоєння тих витрат, які протягом року, можливо, накопичувалися, і які не встигали реалізувати. Але це звичний процес, якого прагнув НБУ переходячи до керованої гнучкості курсу", – пояснив Пишний.

Він також додав, що восени на валютному ринку спостерігалася тенденція до укріплення гривні. Це відбувалося через обумовлений баланс попиту та пропозиції, однак, вже наприкінці листопада поточного року баланс зазнав змін, тому ця тенденція дещо змінилася.

"Попри присутність центробанку на ринку, курс все ж таки визначається балансом. Задача НБУ зрізати ті коливання, які можуть бути небезпечними для курсової стійкості", – йдеться у заяві голови НБУ.

Який курс долара встановив НБУ на 15 грудня

Регулятор розрахував новий офіційний курс долара на п'ятницю, 15 грудня. Таким чином вартість іноземної валюти становитиме 36,99 грн, що на 0,03 грн менше, ніж у четвер, 14 грудня.

Чи варто в грудні міняти валюту

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що у разі, якщо метою обміну валют є додатковий заробіток на коливанні курсу, або, навпаки, не втратити гроші, то краще зачекати до січня 2024 року.

За його словами, на початку наступного року національна валюта дорожчати не буде, а на ринку загалом буде лише два варіанти розвитку подій:

  • долар дорожчатиме;
  • курсові показники іноземної валюти залишаться на тому ж рівні, що й зараз.

Тобто, якщо розглядати вигідну сторону цього процесу, то краще приберегти свої заощадження в грудні та обміняти валюту вже на початку наступного року.

Раніше ми розповідали, коли в Україні краще купувати долари та євро. Також ми писали, чого чекати від курсу долара найближчим часом. Більше про український валютний ринок читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.