Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Фальшиві гривні та долари: чому банки відмовляються їх обмінювати на справжні

Існує кілька способів, які вам точно допоможуть перевірити, чи є купюра фальшивою

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Громадяни можуть отримати фальшивку

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні побільшало фальшивих купюр. Це стосується як української гривні, так і доларів. Однак вилучаються деякі з них з обігу без відшкодування вартості. Все тому, що такі гроші є недійсними, а їхній обмін на справжні фактично легітимізує фальшивки.

Про це повідомили в НБУ.

Що роблять з фальшивками:

  • про вилучення повідомляють Бюро економічної безпеки (БЕБ);

  • всі підроблені банкноти в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам щодо розслідувань.

"У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні та іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти на проведення досліджень Національному банку. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості", – йдеться у повідомленні.

Саме дослідження проводиться безплатно. Якщо надалі за його результатами купюри визнаються справжніми, то:

  • якщо перевірялася гривня – клієнтам відшкодовують відповідну суму;

  • якщо перевірялася іноземна валюта – "банкноти повертаються власнику".

Як переконатися, що у вас фальшиві долари

Існує кілька способів, які вам точно допоможуть перевірити те, чи є іноземна купюра фальшивою. Ось декілька основних методів:

  • Відчуття дотику. Справжня доларова купюра має бути виготовлена зі спеціального типу паперу, який відчувається при дотику. Він має бути трохи жорстким та міцним, а не ламким чи м'яким.

  • Огляд у світлі. Коли ви тримаєте купюру під світлом, на справжніх доларах з'являються різні захисні елементи, такі як водяні знаки, смужки безпеки та мікропринти. Вони можуть бути видимі при розгляді під світлом.

  • Ультрафіолетове світло. Деякі функції безпеки, такі як волокна та смужки, стають видимими під ультрафіолетовим світлом. Банкноти мають певні флуоресцентні властивості, які допомагають відрізнити справжність від фальшивок.

  • Перевірка за допомогою спеціальних пристроїв. Деякі компанії та бізнеси використовують спеціальні пристрої, які допомагають виявити фальшиві купюри за допомогою ультрафіолетового або іншого видимого світла.

  • Порівняння зі справжньою купюрою. Якщо є сумніви, порівняйте підозрілу купюру зі справжньою. Порівнюйте розміри, кольори та захисні елементи.

Якщо ви маєте підозру на те, що купюра може бути фальшивою, краще звернутися до місцевого банку або правоохоронних органів для подальшої перевірки та дій.

Раніше ми повідомляли, чому американський долар може втратити популярність. Також пропонуємо дізнатися, яким має бути "реальний" курс долара в Україні за "індексом Біг Мака". Більше про курс долара в Україні ви зможете дізнатися в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.