Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Гранти на навчання в університетах: скільки зможуть зекономити студенти

МОН не планує відмовлятися від державного замовлення, але повне покриття вартості навчання буде доступне лише для певних спеціальностей

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям озвучили суму грантів на навчання в університетах

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть здійснити реформу освітньої галузі, зокрема, відмовитися від стандартного поділу студентів на бюджетників і контрактників. В Міністерстві освіти і науки детально розповіли про суму грантів для здобуття бакалаврату, адже ця тема хвилює як батьків, так і молодь.

Про це повідомив заступник очільника МОН Михайло Винницький в інтерв’ю виданню "Укрінформ".

Реформа передбачає, що студенти отримуватимуть гранти на навчання, аби покрити частину витрат чи повну вартість здобуття конкретної професії. А державне замовлення, хоч і залишиться дієвим інструментом, але розповсюджуватиметься тільки на обмежений перелік спеціальностей та для найбільш здібних вступників.

Що стосується суми грантів, то вона не є визначеною величиною, а залежить від абітурієнта. До запровадження нововведень держава компенсує закладам вищої освіти в середньому 54 900 грн на рік за кожного бюджетника.

"За нашими оцінками, грант може складати від 15 000 до 55 000 грн на рік. Умовно в наступному році 190-бальник може отримати тих самих 55 000 грн, зможе прийти до топового закладу, і це покриє повну вартість навчання", – зауважив посадовець.

Не виключено, що університети почнуть піднімати ціни на навчання, аби підкріплювати власну дієздатність. Тоді реформа передбачає систему соціальних грантів для вступників, матеріальний стан яких не дозволяє доплачувати за навчання навіть після часткового покриття вартості. Плюс передбачаються пільгові кредити.

Ще один механізм, пов'язаний з оплатою – це індивідуальні освітні траєкторії. Вони дозволять студентам на власний розсуд регулювати темп навчання, якщо існує потреба працевлаштуватися.

"Уявімо, що студент не підпадає під соціальний грант і не захоче брати пільговий кредит, але отримує 50 000 грн. Він хоче йти на програму, де контракт коштує 70 000 грн. Тоді він зможе влаштуватися на роботу, щоб заробити відшкодування цієї різниці", – пояснив Винницький.

За його словами, зміни можуть запрацювати вже з нового навчального року, тобто з 1 вересня. Але необхідно внести поправки до законодавства, що залежить від голосування народних депутатів. Відповідні законопроєкти чекають своєї черги, до кінця березня їх можуть прийняти в остаточній версії.

Як студентам отримати субсидії

Раніше ми розповідали, що здобувачам вищої освіти належить компенсація за витрати на комунальні послуги. Так звана житлова субсидія доступна студентам денної форми, які проживають у гуртожитку. Щоб оформити допомогу, необхідно подати відповідну заяву разом із пакетом документів, а саме:

  • довідкою про навчання;
  • договором оренди (якщо є прописка – не потрібно);
  • паспортом громадянина та ідентифікаційним кодом;
  • декларацією про доходи та витрати;
  • довідкою про склад сім’ї та розмір платежів за комунальні послуги.

Субсидію розраховують окремо на опалювальний та неопалювальний періоди, тому її треба продовжувати двічі на рік. Якщо студент має борги за проживання в гуртожитку, то державну допомогу не призначать. Також на відмову впливає наявність стипендії, соціальних виплат, аліментів, пенсії по втраті годувальника тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні готують масштабну реформу вищої освіти і розповідав, що чекає студентів. Також ми повідомляли, яку категорію студентів можуть відправити на фронт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.