Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Платити доведеться більше? Що зміниться для студентів у 2024 році

Розповідаємо, до чого готуватися українським студентам у новому навчальному році

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Здобувачі вищої освіти, ймовірно, платитимуть більше за своє навчання. Подорожчають окремі спеціальності.

Про це сказав в інтерв'ю Укрінформу заступник Міністра освіти й науки Михайло Винницький.

Вартість навчання: чому доведеться платити більше

Як пояснив посадовець, наразі Міністерство освіти вивчає введення грантової системи для абітурієнтів. Після реформи в Україні більше не існуватиме розподіл на контрактну та бюджетну форму навчання. Натомість в абітурієнтів буде більше можливостей для того, аби здобути вищу освіту за рахунок держави.

"За нашими оцінками, грант може складати від 15 тисяч до 55 тисяч гривень на рік. Зараз держава оплачує навчання бюджетника у розмірі в середньому 54 900 на рік за студента", — сказав він.

При цьому у міністерстві вважають, після того, як навчальні заклади отримають більшу кількість бюджетних місць, збільшення бюджетних місць то навчатися на деяких спеціальностях стане дорожче.

Однак, за словами Винницького, державні соціальні гранти надаватимуться з огляду на матеріальний стан сім'ї.

"Якщо є здібна дитина зі сільської місцевості, дитина-сирота чи дитина учасника бойових дій, будуть соціальні гранти, які покриватимуть різницю між отриманим грантом і вартістю навчання. Крім того, передбачаються пільгові кредити", — підкреслив заступник Оксена Лісового.

Реформа вищої освіти

Система грантів, яку планують запровадити в Україні у 2024 році, має замінити замовлення конкретних спеціальностей. Тобто, студенти навчатимуться не на бюджетній, а на контрактній формі, але вартість навчального року частково покриватиметься грантами.

Це альтернативний підхід до фінансування закладів вищої освіти. Так держава збільшить чисельність випускників шкіл із державною підтримкою приблизно на 30-40%.

Студентів позбавлять стипендій

Державні виплати залишать за тими студентами, які отримують 100% компенсацію за навчання, та погодяться на перше гарантоване місце роботи і потребують цієї стипендії.

Розмір стипендії стане більшим, його планують довести до нормальних сум, на які студент зможе вижити.

Раніше ми розповідали, як студентам отримати стипендію у 2024 році. Також ми писали, хто зі студентів може поїхати на фронт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.