Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Компенсація за пошкоджені та знищені автівки: що хочуть змінити для українців

В Україні планують змінити підхід до виплати компенсації громадянам, які під час повномасштабної війни втратили свої транспортні засоби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Російські окупанти продовжують знищувати майно українців, щодня обстрілюючи мирні міста нашої країни. Але, наприклад, власникам транспортних засобів, які були пошкоджені чи знищені під час повномасштабної війни з Росією, не надається відповідна грошова компенсація.

Тож у проєкті Закону № 11001 "Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо виплати компенсації за пошкоджений або знищений транспортний засіб внаслідок збройної агресії проти України", ініціатори пропонують виправити цю ситуацію.

Що зміниться

Автори ініціативи хочуть дещо розширити розділ "Прикінцеві та перехідні положення" Цивільного кодексу України. Зокрема, у ньому має з'явитися норма, яка гарантуватиме право постраждалих громадян отримати компенсацію за пошкоджені та знищені транспортні засоби внаслідок збройної агресії Росії проти України.

"Законопроєкт сприятиме врегулюванню питання щодо забезпечення гарантування права постраждалих громадян на отримання компенсації за пошкоджені та знищені транспортні засоби внаслідок збройної агресії російської федерації проти України", — йдеться у пояснювальній записці.

Як виплачуватимуть компенсацію

Про розмір виплат у документі не зазначається, однак є пропозиція, що компенсаційні виплати, які отримуватиме власник знищеного або пошкодженого під час війни транспортного засобу, оплачуватиметься державою-агресоркою.

Також кошти виділятимуться:

  • з відповідних фондів на відновлення України, у тому числі міжнародних, міжнародної технічної та/або поворотної чи безповоротної фінансової допомоги;
  • інших джерел, передбачених законодавством.

Порядок визначення і виплати компенсації за пошкоджений або знищений транспортний засіб внаслідок збройної агресії проти України встановлюватиме Кабмін України.

Якщо за цей Закон проголосують у Верховній Раді, то він набуде чинності наступного дня після того, як його опублікують офіційні джерела влади.

Як українцям надають компенсації за втрачене під час війни житло

Для цього громадяни виконують наступні кроки:

  • повідомляють про зруйноване житло в застосунку чи на порталі "Дія";
  • подають заяву на виплату за зруйноване житло через "Дію", ЦПАП або у нотаріуса;
  • чекають на рішення комісії при органі місцевого самоврядування (максимальний термін – 30 днів);
  • якщо рішення позитивне, тоді громадянам надають житловий сертифікат у застосунку "Дія".

Житлові сертифікати українці отримують з кінця серпня 2023 року, а в грудні у них є можливість вже купувати квартири.

Раніше ми писали, кому надають компенсацію в рамках програми "єВідновлення" з 1 січня. Також ми розповідали, який податок хочуть скасувати в Україні у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.