Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Безпека та боротьба зі злочинами: як держава захищатиме бізнес від ризиків

Пропонуємо дізнатися, які заходи планує реалізувати держава аби допомогти українським бізнесменам

Фото: Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Генпрокурор розповів, як держава буде підтримувати український бізнес

Фото: Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Генеральний прокурор України Андрій Костін 24 січня провів зустріч з журналістами, де висловив підтримку заходам, які спрямовані на допомогу українського бізнесу та його законної діяльності. Він також підкреслив готовність співпрацювати з бізнес-спільнотою для розв'язання актуальних питань та забезпечення стабільного економічного розвитку нашої країни.

Журналістка сайту Pro Гроші побувала на зустрічі та поділилася її подробицями.

Зміст
1.Як держава планує підтримувати український бізнес
2.Як відбуватиметься боротьба з економічними злочинами
3.Які ще заходи зможуть забезпечити безпеку бізнесу
4.Як генпрокуратура підтримуватиме зв'язок з бізнесом

Як держава планує підтримувати український бізнес


Один із таких заходів полягає в прийнятті рішення Ради національної безпеки та оборони, яке було підписане президентом Володимиром Зеленським, і спрямоване на забезпечення економічної безпеки та стабільності в умовах воєнного стану.

Ми усі зацікавлені в зміцненні української економіки, особливо в період війни та таке рішення є важливим кроком, який допоможе скоординувати зусилля влади та бізнесу заради благополуччя нашої держави, – зазначив Андрій Костін.

Важливим етапом в цьому напрямку виявилося створення спеціалізованого підрозділу в Офісі генерального прокурора, який займається захистом прав інвесторів. За останній рік там було розглянуто 152 звернення і проведено контроль за 215 кримінальними провадженнями, допомагаючи в більш ніж 120 випадках суб’єктам інвестиційної діяльності.

Як відбуватиметься боротьба з економічними злочинами


Минулого року відбулася зустріч в Офісі генерального прокурора з міністром цифрової трансформації, віцепрем’єром Михайлом Федоровим та ІТ спільнотою України. Після цього з 1 січня 2024 року в тестовому режимі введено цифрове рішення для фіксації обшуків суб’єктів господарювання в реєстрах органів прокуратури.

Це дозволяє відстежувати та оцінювати втручання в діяльність суб’єктів господарювання відповідно до завдань кримінального процесу, – повідомив прокурор.

Генпрокурор також зазначив, що ініціатива Ради національної безпеки та оборони (РНБО) щодо змін до Закону про Бюро економічної безпеки (БЕБ) є ключовою для зміцнення боротьби з економічними злочинами. Він висловив підтримку відкритого конкурсу на обрання нового очільника БЕБ та підкреслив, що зміцнення ресурсів та можливостей цього органу робить його більш дієвим та ефективним.

На запитання щодо проблем в БЕБ, пов'язаних із недостатнім ресурсом, Андрій Костін наголосив на необхідності виділення коштів з державного бюджету для забезпечення ефективної роботи цього органу. Він вказав, що в деяких регіонах України навіть не існує БЕБ, тому важливо забезпечити, щоб інші органи можливо були залучені для проведення досудових розслідувань.

Які ще заходи зможуть забезпечити безпеку бізнесу


Ще однією важливою ініціативою генпрокурора є обрання професійних та доброчесних керівників контролюючих органів, таких як:

  • Державна податкова служба;
  • Державна митна служба;
  • Держпродспоживслужба.

Це ми сьогодні спільно обговорювали з бізнес-спільнотою і це наше спільне прохання до Кабінету міністрів обрати керівників цих органів. Вони повинні формувати політику, взаємодіяти з бізнесом, забезпечити почуття безпеки легальному бізнесу, – додав Андрій Костін.

Як генпрокуратура підтримуватиме зв'язок з бізнесом


Щодо співпраці з бізнесом, генпрокурор анонсував регулярні зустрічі кожні три місяці за участю Офісу бізнес-омбудсмена. Це допоможе врегулювати співпрацю та виправити "сірі зони" у взаємодії держави та бізнесу. Також він підкреслив важливість пропорційності та передбачуваності в рішеннях правоохоронних органів, щоб забезпечити справедливість.

Зараз, наші департаменти активно працюють над розробкою рекомендацій та практичних заходів для впровадження рішень РНБО у повсякденну діяльність. Органи досудового розслідування будуть в найкоротший термін підготовлені з урахуванням норм кримінально-процесуального кодексу для того, щоб всім було зрозуміло, яким саме ми будемо працювати ці 3 місяці, – зазначив прокурор.

Водночас бізнес-омбудсмен Роман Ващук зазначив важливість теми пропорційності та передбачуваності, яка обговорювалася на зустрічі з бізнес-асоціаціями. Він підкреслив необхідність чіткої визначеності ролей у державному управлінні та відповідального вкладання державних ресурсів.

Раніше ми повідомляли, на що скаржився бізнес у 2023 році. Також ми писали, що в Україні можуть зупинитися підприємства.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.