Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Кредитні та депозитні програми можуть переглянути: що загрожує банківському сектору

Безпосередній вплив на українські банки має макрофінансова допомога, оскільки від неї залежить стабільність національної валюти

Фото: НБУ, УНІАН, Aleksei Filanovskiy. Колаж: Pro Гроші

Банківський сектор може постраждати через нестачу зовнішнього фінансування

Фото: НБУ, УНІАН, Aleksei Filanovskiy. Колаж: Pro Гроші

Через затримки фінансування з боку міжнародних партнерів України спостерігається нестабільна ситуація в економіці та банківському секторі. Він зможе розвиватися, якщо зменшиться дефіцит державного бюджету, а це напряму залежить від наявності коштів з-за кордону.

Про це розповів голова правління ГЛОБУС БАНКУ Сергій Мамедов.

На думку експерта, лише системна і достатня макрофінансова допомога зможе підтримати стійкість банківського сектору. Бо нестача коштів призводить до бюджетного дефіциту, а він провокує дестабілізацію національної валюти, негативно відображається на розвитку депозитних і кредитних програм.

До прикладу, за січень та лютий 2024 року Україна мала би отримати до 6 млрд доларів, але, згідно з даними Міністерства фінансів, у бюджет надійшло тільки 1,2 млрд доларів. Жодна валюта не здатна втриматися на бажаному рівні, якщо спостерігається дефіцит бюджету понад 30-40%.

"Січень і лютий виявилися досить "нервовими" з огляду на недоотримані кошти, які заздалегідь "вписані" в бюджет, і тому, що відсутність системи зовнішнього фінансування посилює тиск на національну валюту, що позначається на валютному ринку, депозитних і кредитних програмах", – зазначив Сергій Мамедов.

Наразі відомо, що у 2024 році очікуваний обсяг макрофіну може досягти 36 млрд доларів. У суму входять:

  • понад 5 млрд доларів – від Японії;
  • 18 млрд доларів – за програмою підтримки від Європейського Союзу;
  • 9,6 млрд доларів – від Сполучених Штатів Америки;
  • 760 млн доларів – гранти від Світового банку;
  • 900 млн доларів – новий транш від Міжнародного валютного фонду.

"Можна вважати, що у 2024 році обсяг міжнародної допомоги остаточно розв’яже питання покриття видатків держбюджету, а відтак ситуація в економіці та в банківському секторі зокрема збігатимуться із загальними прогнозами та очікуваннями", – констатував експерт.

Що може чекати Україну в разі скорочення підтримки

Зрозуміло, що в умовах повномасштабної війни стабільна та регулярна допомога від міжнародних партнерів – це вкрай важливий гарант убезпечення держави від потенційної економічної кризи. Якщо грошові надходження значно скоротяться чи припиняться взагалі, для України це матиме серйозні наслідки, зокрема:

  • соціальні та інфраструктурні видатки переглянуть на користь воєнних/оборонних;
  • зросте податкове навантаження;
  • збільшиться облікова ставка, вона стримуватиме знецінення гривні;
  • виростуть курси валют через інфляцію;
  • НБУ доведеться повернути фіксований курс, аби врегулювати баланс між попитом і пропозицією на валютному ринку;
  • підвищаться відсотки за банківськими кредитними та депозитними програмами;
  • рівень стабільності банків відчутно впаде.

Власне, такий "апокаліптичний" сценарій потенційно можливий, але малоймовірний. Оскільки "гойдалки" з фінансуванням почалися ще в грудні, українська влада мала час на підготовку альтернативних шляхів наповнення державного бюджету. Ці кроки прийдуть на підмогу в скрутні часи та допоможуть втримати економіку на достатньому рівні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк не виконує наказ НБУ та розповідав, яку валюту українці не можуть обмінювати. Також ми повідомляли, що українцям обмежать видачу готівки в банкоматах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.