Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валютний хаос чи економічна стратегія? Чого чекати від курсу долара найближчим часом

Регулятор демонструє гнучкість та готовність до адаптації до змін у світовій економіці, що може визначити новий етап розвитку фінансової системи України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В НБУ розповіли про найближчі зміни курсу долара

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть відбутися значні зміни на валютному ринку, зокрема в курсі гривні до долара. Це буде залежати від певних чинників таких як економічна ситуація та стан міжнародних резервів.

Про це йдеться у колонці заступника голови Національного банку України (НБУ) Сергія Ніколайчука в інтернет-ЗМІ "Економічна правда".

Ніколайчук вказав, що, попри на те, що НБУ традиційно уникає видачі конкретних курсових прогнозів, регулятор залишатиметься вірним своїй стратегії та визначеним цілям. Однією з ключових принципів залишається збереження курсової стійкості, яка повинна бути синхронізована з утриманням інфляційних очікувань та досягненням інфляційної цілі у 5% в середньостроковій перспективі.

Заступник голови НБУ розповів про те, як відбулося скасування фіксованого курсу гривні до долара. І, за його словами, це було без суттєвих коливань і втрат резервів. З усім тим, разом зі ступеневим впровадженням нового курсового режиму, банк також планує:

  • збільшувати амплітуду курсових коливань;
  • посилювати роль обмінного курсу як засобу адаптації економіки до зовнішніх та внутрішніх шоків.

"На практиці це означає, що обсяг інтервенцій для задоволення структурного дефіциту визначатиметься з урахуванням сталості макроекономічного розвитку, інфляційних процесів, стану платіжного балансу та динаміки міжнародних резервів", – додав Ніколайчук.

Українцям варто готуватися до того, що курс національної валюти буде реагувати на зміни умов функціонування економіки, щоб допомогти адаптуватися до нових реалій. Це, за словами заступника глави НБУ, сприятиме зміцненню стійкості української економіки та фінансової системи.

Що відомо про скасування валютних обмежень

З 1 грудня в Україні змінили валютні правила з метою підтримки економічної стабільності та оборони. Тож, НБУ дозволив банкам вільно продавати іноземну валюту громадянам, усуваючи обмеження на купівлю та продаж. Також відбулися наступні зміни:

  • експортно-кредитне агентство (ЕКА) отримало дозвіл на переказ коштів за кордон для оплати страхових угод та може використовувати акредитивну форму розрахунків;
  • розширено можливість переказу грошей за кордон для оплати медичних послуг;
  • студентам, які навчаються за кордоном, надано можливість оплати різноманітних послуг, таких як проживання, отримання візи, харчування, трансфер та страхування.

Останнє спрямовано на підтримку освітніх ініціатив та забезпечення комфортного перебування українських студентів за кордоном.

Раніше ми повідомляли, як зниження облікової ставки вплине на умови кредитування. Також ми писали, що НБУ спрогнозував економічну ситуацію на 2024 рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.