Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Миттєве блокування рахунку: який переказ в Monobank не пройде непоміченим

З фінансовим моніторингом жартувати не варто, бо будь-які необережні операції на рахунках можуть стати проблемними

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Картку Monobank можуть заблокувати через переказ

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Дуже часто українці дають друзям і родичам готівку в позику, а потім отримують гроші банківським переказом. Звісно, при цьому ніхто не думає про укладення договору, адже справа ведеться між близькими людьми. Втім така ситуація може призвести до проблем з банком, особливо якщо мова про значні суми.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка Марина Левчук розповіла, що позичила подрузі 50 000 грн, а вона почала повертати частинами, причому на картку Monobank. Відправила 19 000 грн, але фінансова установа заблокувала платіж і доступ до рахунку. Виявилося – клієнтка стала суб’єктом моніторингу.

"Надала квитанцію зі свого боку та від подруги. Пояснила, що я в декреті, заробляє чоловік, який є військовим. Але скільки не пояснюй, ні термінів, ні конкретики", – поскаржилася жінка.

Вона уточнила, що Monobank вимагав договори довіреності та скриншоти особистої переписки між подругами, де йшлося про позику. Дійсно, коли справа доходить до фінансового моніторингу, доводиться використовувати всі можливі способи. Адже лайфхаків, як оминути банківську перевірку, немає.

Якщо клієнт протягом певного періоду отримує на картку гроші, наприклад, зарплату, то установа розуміє, який його орієнтовний фінансовий стан. Але як тільки рахунок поповнюється значною сумою, це одразу викликає підозри, оскільки операція є нетиповою. Тож для уникнення проблем необхідно завжди думати наперед і готувати договір позики. Тоді будете спокійними, що у випадку питань від банку зможете надати необхідні документи.

Чому банки можуть блокувати рахунки клієнтів

Раніше ми розповідали, що фінансовий моніторинг здатен зачепити кожного українця. Найчастіше причинами блокування клієнтських рахунків є:

  • обмін криптовалюти чи інших віртуальних активів;
  • перекази коштів з рахунку, який раніше використовували шахраї;
  • відсутність пояснення щодо походження грошей;
  • великі нічні онлайн-покупки;
  • нетипова транзакція на велику суму.

За словами фінансового аналітика YouControl Романа Корнилюка, в Україні з кожним роком будуть посилювати вимоги фінмоніторингу, оскільки ми рухаємося до інтеграції в європейське суспільство. А там підвищений контроль за операціями та тренд прозорості стосовно всього, що стосується грошей.

Українцям варто знати, що проблеми з рахунками можуть виникнути не лише через моніторинг. Зокрема, блокування відбувається після накладення арешту рішенням виконавчої служби. Причому банк не допоможе повернути доступ, поки виконавець не пришле відповідне звернення. Плюс бажано регулярно перевіряти, чи всі персональні дані оновлені, тобто відповідають актуальному стану речей.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на Monobank здійснили потужну DDoS-атаку. Також ми повідомляли, що українці ризикують втратити гроші на картках Monobank і розповідали, що вигадали шахраї.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.