Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ оприлюднив рішення по обліковій ставці вперше у 2024 році – що змінилося

Регулятор вперше з початку 2024 року розповів, що буде з показником облікової ставки протягом наступних місяців

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

НБУ повідомив, яким буде показник облікової ставки після 25 січня

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

25 січня відбувся пресбрифінг керівництва Національного банку України щодо рішень з монетарної політики. Регулятор періодично зменшував показник облікової ставки у 2023 році, але цього разу вирішив залишити його на сталому рівні.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

Правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 15%. Тобто найближчим часом змін для українців не передбачається, оскільки регулятор впевнений, що такий показник допоможе утримувати курсову стабільність та зберігати помірну інфляцію. Ціль – досягти 5% і не допускати подальшого прискорення.

"Облікова ставка на рівні 15% дасть змогу й надалі забезпечити привабливість гривневих інструментів, щоб їхня дохідність перевищувала поточну та очікувану інфляцію. Громадяни зможуть захистити свої заощадження від знецінення", – зауважила пресслужба НБУ.

Виходить, всі робочі ставки Нацбанку залишилися такими:

  • за депозитними сертифікатами овернайт – 15%;
  • за 3-місячними депозитними сертифікатами – 19%;
  • за кредитами рефінансування – 21%.

Регулятор передбачає, що ставка утримуватиме інфляцію в межах цільового діапазону принаймні кілька місяців, а влітку пришвидшенню не запобігти з огляду на вичерпання ефектів високих врожаїв минулого року та компенсації бізнесу своїх витрат через споживчі ціни.

До всього, Національний банк вважає доцільним не оновлювати показник облікової ставки, враховуючи, що за 2023 рік вкладення українців у гривневі строкові депозити та ОВДП зростали. Якби не привабливість доходів і курсова стійкість, такого попиту на інструмент би не було. Тому потрібно зупинитися з нововведеннями та на деякий час залишити процентні ставки за операціями НБУ сталими.

Як Нацбанк стримуватиме інфляцію у 2024 році

Раніше ми розповідали, що за 2023 рік вдалося сповільнити інфляцію з 26,6% до 5,1%. Ці вражаючі результати стали можливими завдяки ефективним заходам і розумному керівництву регулятора. Щоб не послабити економічну стабільність України, НБУ вдався до таких кроків:

  • скасування фіксованого режиму курсоутворення;
  • заборона підвищення деяких тарифів на житлово-комунальні послуги;
  • достатня пропозиція продуктів харчування;
  • зниження світових цін на енергоносії.

Так вдалося обмежити фундаментальний інфляційний тиск і зміцнити економіку. Цього року Національний банк передбачає показник на рівні 9-10%, що також небагато, беручи до уваги вплив повномасштабної війни. Наступними місяцями буде продовжено поточну монетарну політику, спрямовану на підтримання стійкості валютного ринку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ знизив облікову ставку і розповідав, що варто знати українцям про нововведення. Також ми повідомляли, як зниження облікової ставки вплине на умови кредитування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.