Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар буде по 42 гривні? Бізнес спрогнозував майбутній курс на 2024 рік

Керівники українських компаній поділилися прогнозами щодо коливання курсу американського долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські підприємці вважають, що протягом 2024 року курс долара не перевищить 40 гривень

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські підприємці висловили свої прогнози щодо майбутнього обмінного курсу гривні до долара через 12 місяців. У порівнянні із попередніми періодами, девальваційні настрої бізнесу показали лише невелике погіршення.

Про це свідчить звіт "Ділові очікування підприємств України" від Національного банку за III квартал 2023 року.

Згідно із цим звітом, середнє очікуване значення обмінного курсу через 12 місяців складає 40,06 грн/долар. При цьому у третьому кварталі 2023 року бізнес очікував курс на рівні 40,00 грн/долар.

Зауважимо, що в другому кварталі цей показник був вищим і становив 40,43 грн/долар, а в першому – 42,18 грн/долар, що також підтверджує певне зниження очікувань щодо девальвації національної валюти.

Динаміка очікуваного обмінного курсу долара
Динаміка очікуваного обмінного курсу долара
Фото: НБУ

Також звіт демонструє, що понад половина респондентів (55,4%) вважають, що обмінний курс гривні до долара не перевищить 40,00 грн/дол. протягом наступних 12 місяців. Це число трошки нижче порівняно із попереднім періодом, коли в третьому кварталі 2023 року воно складало 56,5%.

Очікування респондентів щодо майбутнього курсу долара
Очікування респондентів щодо майбутнього курсу долара
Фото: НБУ

Зауважимо, що опитування проводилося протягом періоду з 31 жовтня по 28 листопада 2023 року та охопило 659 підприємств із 21 регіону України (без урахування тимчасово окупованої території Криму, а також Донецької, Луганської та Херсонської областей).

Як російські атаки впливають на курс долара


Росія здійснює атаки на критичну інфраструктуру та інформаційний простір України з метою створення кризової ситуації та погіршення економіки. Начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий вказав на цю загрозу та заходи, які вживає Україна.

За його словами, на фінансовому ринку виникла певна напруга через інформаційні операції з боку Росії. Однак завдяки дії Національного банку України та збільшенню обсягів валютних інтервенцій, ринок відновив рівновагу. Різниця між курсами міжбанку та готівкового ринку скоротилася до 0,5 – 0,6 гривні.

Лєсовий передбачає, що наступний тиждень на валютному ринку буде спокійним, з невеликими коливаннями. Проте він застерігає від імовірності нових російських атак та можливих змін на валютному ринку через ці дії. Затримка фінансової допомоги від США також є важливим фактором нестабільності.

Попри те, що курсові зміни можливі, Лєсовий не вважає їх значущими. Різниця між курсами на міжбанку та готівковому ринку ймовірно залишиться невеликою – не більше 0,1 гривні на міжбанку та не більше 0,6 гривні на готівковому ринку.

Раніше редакція сайту Pro Гроші запитала у заслуженого економіста України, що буде відбуватися з курсом долара на цьому тижні. Також ми пропонуємо дізнатися, які зміни відбувалися на валютному ринку минулого тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.