Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валютні загадки: чи буде долар по 37 гривень та що чекає на українців

Разом з заслуженим економістом України розібралися з поточною ситуацією на валютному ринку та дізналися, що чекати у майбутньому

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансист розповів, що впливає на курс долара

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні курс долара демонструє постійні коливання. Напередодні та після Нового року іноземна валюта швидко "набирала оберти". Населення хвилювалося, що вже у перші дні січня долар буде коштувати 40 гривень. Проте несподівано для багатьох, після 9 січня відбулося послаблення. Американська валюта вже другий тиждень дешевшає, і станом на 16 січня, українцям пропонують здійснювати обмін менше ніж за 39 гривень за долар.

Редакція сайту Pro Гроші дізналася у доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, яких змін чекати на валютному ринку до кінця зими.

Зміст
1.Чому відбувається зниження курсу долара
2.Як пояснити здешевлення долара, хоча очікувалося подорожчання після Нового року
3.Які фактори впливають на курсові зміни
4.Чи може долар досягти позначки у 37 гривень
5.Зниження курсу долара: це тимчасове явище чи довготривала тенденція
6.Що буде відбуватися з курсом долара до кінця зими
7.Що може вплинути на майбутні тенденції валютного ринку
8.Як рішення США та ЄС щодо фінансової допомоги Україні вплине на розвиток курсу долара
9.Які ризики нестабільності можуть призвести до різкого зростання долара

Чому відбувається зниження курсу долара


Другий тиждень на валютному ринку спостерігається здешевлення іноземної валюти. Олексій Плотніков наголосив, що тут не можна казати саме про спад, оскільки курс долара зараз знаходиться на рівні 38 гривень.

Тобто є офіційний курс долара, який встановлюється Національним банком, і він більший, ніж це було до Нового року. Виходячи з цього показника відбувається збільшення й готівкового курсу: вартість долара в обмінних пунктах і на чорному ринку.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

За словами експерта, Національний банк діє з метою послаблення гривні, але це відбувається поступово, без різкого стрибка. Це робиться для досягнення параметрів бюджету на поточний рік. Тобто банк використовує офіційний курс як інструмент регулювання готівкового курсу та курсу на чорному ринку.

Як пояснити здешевлення долара, хоча очікувалося подорожчання після Нового року


Тривалий час експерти прогнозували подорожчання долара після Нового року. Проте, як бачимо, наразі спостерігається зовсім інша ситуація. Експерт пояснює це тим, що очікування здорожчання долара були пов'язані із психологічними чинниками, а саме:

  • НБУ встановив рекордний офіційний курс перед Новим роком;
  • невизначеність щодо фінансування зі сторони США;
  • валютні спекулянти намагалися щось заробити та породжували чутки, що начебто курс стрімко зросте.

З точки зору попиту та пропозиції там немає чогось надзвичайного, попит повністю задовольняється, – додав фінансист.

Які фактори впливають на курсові зміни


У коментарі нашій редакції економіст поділився, що саме впливає на зміни курсових показників:

  • по-перше – попит та пропозиція;
  • по-друге – активна діяльність Національного банку, який регулює цю динаміку, виходить з інтервенціями, продає валюту з золото-валютних резервів тощо.

І знову ж таки чинники пов'язані з війною, зовнішньою фінансовою допомогою тощо. Наприклад, якщо пригальмовується грошова допомога, то зростає попит на іноземну валюту.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи може долар досягти позначки у 37 гривень


На думку Олексія Плотнікова, курс долара вже не буде по 37 гривень. Національний банк України буде регулювати рух вартості іноземної валюти як догори, так і донизу.

Тобто всі ці чинники під контролем регулятора і, думаю, він не допустить, щоб долар ані зміцнився так неочікувано, ані знецінився, – додав економіст.

Зниження курсу долара: це тимчасове явище чи довготривала тенденція


Курс долара зростав лише перший тиждень 2024 року, і наразі вже понад 7 днів відбувається зниження. Тому виникає питання, як довго це буде тривати.

Я думаю, що це тимчасове явище. Ми вже казали, що все ж таки є параметри середньорічні, є параметри на кінець 2024 року, по яких рахувався державний бюджет. Тому, думаю, що держава витримувати ці валютні зміни.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Що буде відбуватися з курсом долара до кінця зими


Експерт вважає, що до кінця зими курс долара може коливатися в межах 38-39 гривень. Національний банк, ймовірно, буде втручатися, щоб не допустити різкого зміцнення або послаблення валюти.

Тобто, протягом цього періоду він не перетне позначку у 40 грн, я не передбачаю якихось надзвичайних ситуацій, які б могли сколихнути валютний ринок таким чином, аби різко підскочив курс, – зазначив Олексій Плотніков.

Що може вплинути на майбутні тенденції валютного ринку


Валютний ринок є одним з найбільш чутливих фінансових ринків, оскільки ситуація на ньому відображає комплексну взаємодію різноманітних факторів, які впливають на економічну ситуацію країни чи регіону. Тому редакція сайту Pro Гроші окремо дізналася в економіста щодо того, які події чи новини можуть вплинуть на курс долара.

За словами Олексія Плотнікова, декілька ключових подій може змінити тенденцію на валютному ринку. До них відносяться:

  • припинення фінансової допомоги з боку західних партнерів;
  • небувала ескалація на фронті насамперед якщо відбудеться наступ з боку російських військових і він буде успішним;
  • якісь зовнішні чинники, які пов'язані з попитом, наприклад, якщо західні компанії, які ще не вийшли з України, почнуть виводити свої капітали.

Тобто, такі чинники в теорії існують, але, сподіваюся, на практиці до всього цього не дійде.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Як рішення США та ЄС щодо фінансової допомоги Україні вплине на розвиток курсу долара


Рішення США та ЄС щодо фінансової допомоги може визначити подальший розвиток курсу долара. Без допомоги, можлива нестабільність, яка спричинить попит на іноземну валюту, зокрема долар. Якщо допомога продовжиться, ситуація може залишитися спокійною, або навіть сприяти послабленню долара.

Які ризики нестабільності можуть призвести до різкого зростання долара

Українці переймаються, що американська валюта може різко подорожчати. І, за словами експерта, це може відбутися через такі ризики або фактори:

  • війна;
  • зовнішня фінансова допомога;
  • надзвичайні потрясіння у політичній сфері, скандали, спроби зміни влади, тобто, щось таке неочікуване, незрозуміле, але те, що вплине на внутрішньополітичну ситуацію.

З усього сказаного можна дійти висновку, що важливо уважно спостерігати за різноманітними факторами, що впливають на валютний ринок. Збереження стабільності та розуміння глибинних причин коливань допоможуть населенню та бізнесу адаптуватися до змін та приймати обґрунтовані фінансові рішення.

Раніше ми дізналися у фінансиста, що буде відбуватися з курсом долара на цьому тижні. Також пропонуємо дізнатися, який курс долара спрогнозували українські підприємці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.