Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Біткоїн не виправдав очікування? Що сталося з курсом після початку торгів на біржах

Позитивні прогнози інвесторів на фоні ухвалення перших спотових біткоїн-ETF не виправдались, оскільки курс криптовалюти залишився на попередньому рівні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс біткоїна провалив очікування інвесторів після рішення регулятора США

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

11 січня розпочалися перші торги після позитивного рішення Комісії з цінних паперів та бірж США (SEC) щодо спотових біткоїн-ETF. Флагманський криптоактив BTC різко подорожчав і сягнув позначки 49 000 доларів. Щоправда, ціна не затрималась надовго, як того хотіли інвестори.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбулося з вартістю біткоїна після історичного рішення SEC.

Регулятор схвалив одинадцять заявок емітентів, серед яких опинилися Bitwise, Grayscale, Hashdex, Invesco, VanEck та інші. Всі вони розпочали торги 11 січня, в результаті добовий обсяг угод склав 4,6 млрд доларів, а домінування BTC на ринку – 51,1%. Про це повідомив Reuters, посилаючись на дані Лондонської фондової біржі.

Подібний стрибок активності був передбачуваним, хоча учасників торгів неодноразово попереджали, що інвестиції в біткоїн є високоризикованими. Нагадаємо, завдяки запуску спотових ETF вкладники можуть володіти криптовалютою, не зберігаючи її в цифрових гаманцях.

Коливання курсу біткоїна за останній тиждень
Коливання курсу біткоїна за останній тиждень
Фото: Coin Market Cap

За даними моніторингового порталу CoinGecko, курс флагманського активу сягнув рекордної відмітки вперше з грудня 2021 року. На піку 11 січня біткоїн торгувався за 48 800 доларів. Але щастя інвесторів було недовгим: вже згодом вартість почала падати, а станом на 15 січня показник опустився до рівня кінця грудня 2023 – початку січня 2024.

За результатами другого дня обсяг торгів акціями опустився до 3,1 млрд доларів. Аналітики пов’язують це зі слабким інтересом, але в перспективі приплив коштів інституційних інвесторів може активізуватися.

Що може дати поштовх курсу біткоїна

Вкладникам не варто хвилюватися за відсутність різких змін на криптовалютному ринку, адже ситуація може кардинально змінити вектор руху вже через кілька місяців. У квітні прогнозують настання халвінгу – системного процесу, який зменшить кількість біткоїнів та винагороду за їхній видобуток.

Він також стане у пригоді, щоб:

  • уникати інфляції, забезпечуючи стабільність криптовалюти;
  • стимулювати попит;
  • заохочувати майнерів до зберігання токенів, а не швидкого продажу;
  • створити дефіцит на ринку та спровокувати затребуваність;
  • збільшити конкуренцію.

Традиційно після халвінгу ціна цифрового активу йде вгору, причому не на кілька сотень чи тисяч доларів, а в пару разів. Об’єднавшись з ефектом, який створило ухвалення спотових біткоїн-ETF, можливе рекордне дорожчання. Не є випадковістю, що Комісія з цінних паперів та бірж оголосила про історичне рішення якраз напередодні халвінгу. До цього вона 10 років відмовляла ініціаторам і відхиляла заявки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що біткоїн стане "золотою жилою" і розповідав, що мільярдер назвав курс криптовалюти на 2024 рік. Також ми повідомляли, в яку криптовалюту вигідно інвестувати у січні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.