Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Гроші на відновлення житла: хто може отримати нову фінансову допомогу

Вимог для участі в програмі фінансової підтримки всього дві, а розмір допомоги визначається індивідуально

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Мешканцям Сумщини пропонують кошти на відновлення житла

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні сильно постраждала житлова інфраструктура внаслідок повномасштабної війни. Особливо багато руйнувань в областях, розташованих близько до кордону та зони активних бойових дій. Тому благодійна організація WEYS запустила платформу для збору коштів, які підуть на відновлення житла мешканців Сумської області.

Про це йдеться на офіційному сайті WEYS.

Фінансова допомога призначається для жителів Сумщини та внутрішньо переміщених осіб, чиї оселі пошкодили ворожі обстріли. Щоб взяти участь в програмі, необхідно заповнити анкету, а також відповісти на додаткові питання стосовно стану свого помешкання. Реєстрація потребує наявності таких відомостей:

  • повного імені претендента на виплати;
  • року народження заявника;
  • номера телефону;
  • адреси проживання, включно з населеним пунктом і територіальною громадою;
  • даних про пошкодження житла;
  • документального підтвердження або фотодоказів руйнувань;
  • додаткової інформації про обставини чи наслідки.

Після подання заявки з претендентом зв’яжуться представники організації, щоб уточнити необхідні дані. Наприклад, про особливості пошкодження та експлуатаційний стан приміщення. Розмір допомоги не уточняють, оскільки це питання вирішується в індивідуальному порядку залежно від потреб.

Кошти для мешканців багатоквартирних будинків

Схожу програму допомоги реалізують в рамках грантової програми "Віднови дім". Українці, які проживають на підконтрольній території України, можуть отримати виплати на відновлення житла, якщо мова про квартири в багатоповерхівках. Прив’язки до області немає, а сума також встановлюється індивідуально.

Мета проєкту – посприяти діяльності ОСББ та надати постраждалим від війни громадянам гроші на реконструкцію будівлі. Їх можна витрачати на заміну віконних конструкцій, дверей та балконів, відновлення фасадів і покрівель, інженерних мереж на даху тощо.

Звісно, від претендентів вимагають виконати обстеження багатоквартирного будинку та надати підтверджувальні документи. Якщо в кошторисі розмір фінансової допомоги перевищуватиме 1 млн гривень, доведеться провести експертну оцінку та отримати відповідний звіт про необхідність такої значної суми.

Новий етап "єВідновлення"

Ще один варіант призначення виплат – звернутися до держави в рамках програми "єВідновлення". Наразі українцям виплачують до 200 000 грн на ремонт житла, якщо йдеться про незначні пошкодження, та до 500 000 грн у разі сильних руйнувань. Причому кошти виділяють як власникам квартир, так і приватних будинків.

Після отримання позитивної відповіді на рахунок надійде частина суми в розмірі 70%. Необхідно почати капітальний ремонт, а згодом відзвітувати про витрати. Коли комісія місцевої ради здійснить перевірку цільового використання державних коштів, власнику житла перерахують залишок фінансової допомоги для завершення робіт.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким ВПО хочуть продовжити виплати з 1 лютого та розповідав, кому варто чекати на допомогу. Також ми повідомляли, що в Європі хочуть різко зменшити фінансову допомогу українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.