Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсії у 2024 році: чи справді українці можуть залишитися без виплат

Розповідаємо, що буде з пенсіями українців цього року на фоні відсутності фінансової допомоги з боку Заходу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В ВР пояснили, що буде з пенсіями у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З початком повномасштабної війни з Росією майже усі надходження до бюджету Україна спрямовує на фінансування ЗСУ. Натомість фінансова підтримка, яка надходить від західних держав, йде на забезпечення соціальних виплат, зокрема й пенсій.

Як повідомила членкиня парламентського Комітету із питань бюджету Леся Забуранна, у 2024 році пенсії та будь-які інші соціальні програми не будуть скорочені навіть за умов відсутності допомоги від союзників.

У такому випадку, як пояснила вона, держава скоротить програми підтримки бізнесу, видатки на відновлення та інші капітальні видатки.

"Це складно, це не зовсім сприятливий сценарій для нашої країни, але точно люди, що мають право на пенсії та інші соцвиплати будуть забезпечені ними повною мірою", — сказала Забуранна.

За її словами, світ наразі перебуває на межі змін, оскільки незабаром у США та в інших країнах-партнерів України обиратимуть нові уряди. Тому українському урядові необхідно багато комунікувати з союзниками задля збереження підтримки.

"На початку військового вторгнення Росі\ українці об’єдналися, і це дало нам можливість стояти ось уже два роки та продемонструвати всьому світу неймовірний героїзм наших громадян, воїнів і країни в цілому. Треба розуміти, що у нас дуже важкі реалії, і тут ми повинні перш за все допомогти самі собі", — підкреслила вона.

Пенсії у 2024 році: чому уряд може відмовитися від щорічної індексації

Як раніше повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, без міжнародної допомоги державі буде доволі непросто профінансувати індексацію пенсій.

"Якщо дійсно міжнародна допомога не надійде, важко буде говорити про індексацію. Але базову пенсію будемо виплачувати, на це знайдемо кошти з внутрішніх українських ресурсів", — сказала вона.

Водночас очільниця міністерства зауважила, що підвищення виплат та індексація передбачені у державному бюджеті на 2024 рік.

Що зміниться для ВПО та малозабезпечених осіб

Через війну наявність виплат для малозабезпечених українців теж залежить від фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів. Мінсоцполітики заручилося підтримкою Світового банку, який затвердив відповідну допомогу.

Йдеться про суму у близько 2 мільярдів доларів. Цих грошей вистачить для того, щоб покрити витрати на базові соціальні потреби в перші місяці наступного року.

Раніше ми розповідали, як мають зрости пенсійні виплати українців у 2024 році. Також ми пояснювали, хто з українців гарантовано отримає пенсію у розмірі 8 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.