Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Схожі на фальшивку? Як українцям перевірити на справжність доларові купюри

У Національному банку України пояснили, що робити громадянам, які сумніваються у справжності іноземних купюр

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як перевірити справжність валюти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, здебільшого, зберігають свої заощадження у доларах. Іноді громадяни купують іноземну валюту в обмінниках, а є й такі, хто робить це "з рук", тобто у знайомих, але так підвищується ризик отримати фальшиві долари.

Тож у Національному банку розповіли, як перевірити іноземну валюту на справжність.

Як перевірити, фальшива банкнота чи ні

Якщо громадяни сумніваються у справжності іноземних купюр, які вони хочуть обміняти, тоді можна звернутись до банків (філій, відділень), які займаються валютно-обмінними операціями.

Ці структури приймають такі банкноти, а заяву та довідку про вилучення (прийняття) банкнот у клієнта віддають Національному банку для подальшого дослідження.

Скільки коштує процедура та чи компенсують еквівалент фальшивих грошей

Іноземні банкноти вивчає Департамент грошового обігу НБУ, ця процедура є безплатною.

"Банкноти іноземної валюти, які за результатами дослідження визнані справжніми, незалежно від ступеня зношення та пошкодження повертаються ініціатору дослідження (банку)", — пояснюють у Нацбанку.

Натомість фальшиві банкноти вилучають з обігу. Пред'явникам не відшкодовують вартість відібраних банкнот, їх передають поліції. Обов'язок банка — повідомити клієнта про результати дослідження.

"З актом про дослідження сумнівних банкнот клієнт може ознайомитися під підпис. Звертаємо увагу, що Національний банк України не проводить касових операцій з банкнотами іноземної валюти, у тому числі не здійснює обмін зношеної та пошкодженої іноземної валюти", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що касові операції зі справжніми зношеними та пошкодженими банкнотами іноземної валюти можна здійснити у банках (філіях, відділеннях), небанківських фінансових установах, які приймають такі банкноти на інкасо.

Які долари точно не приймуть на обмін

Раніше ми вже пояснювали, що деякі купюри банки не обмінюють взагалі. Але для цього купюри мають бути:

  • розірваними чи розрізаним на частини;
  • з пошкодженими елементами дизайну та захисту;
  • зі зміненим початковим кольором паперу та/або зображень;
  • з локальними забрудненнями чи плямами, включаючи видимі в ультрафіолетових променях;
  • з загальними забрудненнями;
  • обпаленими, пропаленими, старими;
  • з явними друкарськими недоліками.

Обмін валют: яке важливе правило озвучили в НБУ

Українці, які вже обміняли гроші, можуть виконати зворотну валютно-обмінну операцію. Вона доступна впродовж наступних 15 хвилин. Однак, як зазначили у Нацбанку, для цього потрібно мати квитанцію чи розрахунковий документ.

Нещодавно ми пояснювали, що буде з курсом долара в Україні у лютому. Також ми писали, що важливого сталося в Україні впродовж з 22 по 28 січня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.