Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Облікова ставка, соцвиплати та зміни для ВПО — головне про гроші за тиждень

Згадуємо, що цікавого та важливого сталося в Україні у сфері економіки наприкінці передостаннього місяця зими

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Підсумки тижня: що змінилося в Україні в останні сім днів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України 25 січня вирішив залишити облікову ставку на рівні 15%. Тим часом Кабінет міністрів повідомив, що зміниться для внутрішньо переміщених осіб вже незабаром.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає про найважливіші події, які відбулися в Україні з 22 по 28 січня 2024 році.

Виплати від Caritas

Велика чисельність українців потребують фінансової та гуманітарної підтримки через повномасштабну війну з Росією. Так, в Одесі наприкінці січня стартував благодійний проєкт "Допомога засобами для існування громадам, постраждалим внаслідок війни" під патронатом організації Caritas Odesa UGCC.

На підтримку можуть розраховувати місцеві мешканці та внутрішні переселенці. Фінансова допомога людям надаватиметься за двома актуальними напрямками, пов’язаними з оплатою роботи і відкриттям чи розширенням власного бізнесу.

Підтримка ВПО

Кабмін України 26 січня вирішив, що усі внутрішньо переміщені особи отримуватимуть допомогу на проживання до 1 березня, а не до 1 лютого, як передбачалося раніше. Натомість з першого дня весни право на допомогу матимуть:

  • пенсіонери;
  • особи з інвалідністю 1 та 2 групи та діти з інвалідністю;
  • діти-сироти та діти, що позбавлені батьківського піклування;
  • непрацюючі особи, які стали на облік в центр зайнятості.

Соціальні виплати та пенсії

Держава продовжить надавати усі соціальні виплати попри відсутність фінансової допомоги від країн Заходу. Мало того, у державному бюджеті закладені кошти на проведення індексація пенсій, вона відбудеться у березні. Як пояснила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, у середині лютого стане відомо, яким буде розмір майбутньої індексації.

"Інфляція та темпи зростання середньої заробітної плати за попередні 36 календарні місяці — ті показники, які впливають на рівень індексації", — зауважила вона.

Облікова ставка

25 січня у Національному банку повідомили своє рішення щодо показника облікової ставки. Якщо у 2023 році державний регулятор знижував її рівень, то у січні 2024-го було вирішено, що продовжувати зміни ще зарано. Отже, облікова ставка збережеться на рівні 15%.

"Облікова ставка на рівні 15% дасть змогу й надалі забезпечити привабливість гривневих інструментів, щоб їхня дохідність перевищувала поточну та очікувану інфляцію. Громадяни зможуть захистити свої заощадження від знецінення", — уточнили у пресслужбі НБУ.

Виплати для постраждалих від війни

Міжнародна організація ACTED забезпечить фінансовою допомогу жителям всіх 24 областей України, які найбільше постраждали під час війни. Головною метою є надання різнопланової підтримки, яка включає грошову допомогу у розмірі 3 600 гривень на особу щомісяця.

Її виплачуватимуть одноразовим платежем, розмір якого становитиме 10 800 гривень. За ці кошти переселенці та люди, які пережили жахи війни, зможуть три місяці покривати свої потреби.

Раніше ми розповідали, як змінився розмір пенсії по інвалідності у 2024 році. Також ми писали, як і коли ФОПам сплачувати та звітувати перед державою цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.