Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці за кордоном в очікуванні змін: де можуть зменшити виплати

Уряди багатьох країн вважають, що необхідно переглянути підходи до надання фінансової допомоги українським біженцям

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям у Європі можуть зменшити фінансову підтримку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом від представників багатьох європейських країн надходять наративи щодо зменшення соціальної допомоги українцям. У Польщі, наприклад, можуть взагалі скасувати фінансові виплати, а Німеччина планує послабити підтримку, якщо наші громадяни не шукатимуть роботу.

Сайт Pro Гроші розповідає, яких потенційних змін у соціальній підтримці українців варто чекати з 2024 року.

Анонси ймовірних нововведень з’явилися від урядів:

  • Польщі;
  • Німеччини;
  • Чехії;
  • Ірландії;
  • Норвегії.

За словами речника польського уряду Пьотра Мюллера, цілком можливо, що вже в першому кварталі 2024 року біженцям припинять виплачувати кошти. Причиною такого рішення є відсутність потреби забезпечувати людей грошима, адже за довгий час перебування у Польщі вони повинні були знайти стабільний заробіток.

Німеччина ж зробила крок назустріч українцям, послабивши необхідний рівень володіння мовою для працевлаштування. Як уточнив міністр праці ФРН Губертус Гайль, люди працездатного віку не поспішають шукати роботу через мовний бар’єр. Але якщо навіть після зменшення вимог біженці не будуть офіційно працювати, їм можуть урізати фінансові виплати на 30%.

Ірландія також працює над оновленням програми підтримки українців. Влада має намір обмежити проживання людей у безплатному житлі терміном на три місяці. Після цього люди повинні самостійно шукати квартиру і платити за неї, або оселитися за схемою "Пропозиція житла". Відповідний законопроєкт подали на узгодження Кабінету міністрів Ірландії. У ньому також йдеться про скорочення фінансової допомоги, але без конкретики.

Ці та інші нововведення, анонсовані урядами європейських держав, стануть більш інформативними з початку 2024 року. Тож українцям за кордоном необхідно готуватися до потенційних змін у соціальній підтримці.

Як отримати гроші від РСРМ у Польщі

Раніше ми розповідали, що українці можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від РСРМ. Кошти виплачують як цілим сім’ям, так і персонально. Щоб успішно пройти реєстрацію, необхідно впевнитися у відповідності деяким критеріям, зокрема:

  • прибути в Польщу після 15 лютого 2023 року;
  • мати PESEL зі статусом UKR;
  • не отримувати грошові виплати від інших гуманітарних організацій у Польщі.

Пріоритетність матимуть такі особи:

  • люди віком від 60 років;
  • люди з інвалідністю;
  • самотні батьки чи опікуни;
  • самотні вагітні жінки;
  • особи, які потребують негайної медичної допомоги.

Кожна людина, яка підпадає під критерії, зможе отримати 820 злотих (7 380 гривень). Кошти виплачують впродовж трьох місяців максимум п’яти особам у родині. Тобто загалом члени однієї сім’ї можуть мати до 107 000 гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці зможуть повернутися на Різдво та розповідав, як змінилися правила проживання в Ірландії. Також ми повідомляли, що українські туристи платитимуть за вхід у популярне європейське місто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.